Részlet a Dűne című filmből
Fotó: Warner Bros.

Élesen kritizálta Hollywoodot Denis Villeneuve az újabb Dűne-film kapcsán

Február 29-étől látható a hazai mozikban a Dűne folytatása, amelyre a rajongóknak több mint két évet kellett várniuk. Bár kritikusok kifejezetten jó véleménnyel vannak az eposz második részéről, Denis Villeneuve rendező kifejezte nemtetszését azzal kapcsolatban, ahogy a jelenlegi amerikai filmipar működik.


Abszolút megvan a vágy egy harmadik részre, de nem akarom elsietni. Hollywoodban nagy a veszély arra, hogy az emberek túlságosan izgatottak lesznek, és csak a megjelenési dátumokra gondolnak, a minőségre nem

– mesélte Denis Villeneuve egy pár napja adott interjújában.

Más filmkészítőkhöz képest a kanadai direktor túlságosan is jól tudja, milyen az, amikor a közönség által is várt alkotás bemutatóját el kell halasztani.

Ez is érdekelhet: 5 sikeres hollywoodi film, amit hazánkban forgattak

A rendező első Dűne-filmje eredetileg 2020 őszén került volna a mozikba, de a koronavírus-világjárvány közbeszólt, így emiatt 2021 októberére csúszott át a bemutató. Ekkor pedig a produkció mögött álló Warner Bros. bejelentette, hogy a mozis premierekkel egyszerre az HBO Maxra is felkerülnek az adott év filmjei. Mindezt Villeneuve nyíltan ellenezte.

Az első rész erejét mutatta tehát, hogy még így is ez lett az év egyik legsikeresebb filmje mind pénzügyi, mind kritikai szempontból.

Most pedig a Dűne: Második rész is késett az eredeti megjelenési dátumához képest, mivel először 2023 őszén került volna a mozikba, de aztán tavaly nyáron áttolták 2024-re.

Ezt is olvasd el! Káosz a sivatagban – ilyen volt az 1984-es Dűne

A rendező kritikát fogalmazott meg egész Hollywooddal szemben

Denis Villeneuve rendez\u0151

Fotó: Getty Images

Az 56 éves Villeneuve a siettetés mellett más kritikát is felhozott a mai hollywoodi trendekkel kapcsolatban.

Megjegyezte, hogy a sikeres sorozatok miatt a filmstúdiók vezetői több olyan filmet szeretnének, amelyek a szériák szellemiségét másolják. Szerinte lehetne inkább ezek helyett ambiciózusabb és kísérletezőbb filmeket támogatni.

Még ennél is továbbment:

Őszintén szólva utálom a párbeszédeket. A párbeszéd a színháznak és a televíziónak való. Nem egy jó szöveg miatt emlékszem a filmekre, hanem egy erős kép miatt. Egyáltalán nem érdekelnek a párbeszédek, a filmeket egyszerűen megrontotta a televízió.

Új filmje kapcsán kifejtette, hogy bízik a közönségben és szerinte mindenkinek egyértelmű, hogy a Frank Herbert univerzumánaktörténete túl sűrű ahhoz, hogy egyetlen filmként működjön. Attól sem fél, hogy elrettenti majd a nézőket a közel háromórás játékidő. Példának a közelmúltból az Oppenheimert hozta fel, amelyet imádott a szakma és a közönség is.

A fiatalok szeretnek hosszú filmeket nézni, mert ha fizetnek, akkor valami tartalmasat akarnak látni.

Úgy tűnik, hogy a Timothée Chalamet és Zendaya főszereplésével készült eposz be is váltja majd a hozzá fűzött reményeket: jelenleg 9,4-es pontszámmal az IMDb top 250-es listájának első helyét is átvette.

A figyelmetekbe ajánljuk