Dűne mozivásznon
Fotó: Getty Images

Szinte biztos, hogy nem mutatják be idén a Dűne 2-t

A Warner Bros. Film Group erősen fontolgatja, hogy Denis Villeneuve sztárrendező sci-fi-eposzának folytatását 2024-re tolja. A Timothée Chalamet és Zendaya főszereplésével készülő filmet a jelenlegi helyzet szerint november 3-án mutatnák be a nagyközönségnek.

A film a Legendary Entertainmenttel koprodukcióban készül, és mindkét félnek meg kell állapodnia az új bemutatási dátumban – mondta az egyik tárgyalásokról tudó bennfentes a Variety-nek. Azonban úgy tudni, a Legendary-t egyelőre még nem kereste meg a Warner az időpontköltözéssel kapcsolatban.

Egy másik, a Warnert jól ismerő forrás szerint a megjelenések az eredeti tervek szerint haladnak, és nem folytak hivatalos tárgyalások a csúsztatásról. Viszont megjegyezte, hogy a hollywoodi munkabeszüntetések, szakszervezeti csatározások és ezek teljesen kiszámíthatatlan időtartama valóban befolyásolhatja a helyzetet. A két stúdió szóvivői nem kívánták kommentálni az ügyet.

Ezt is olvasd el: Denis Villeneuve a Dűne után egy másik sci-fi klasszikust is adaptál

Dűne: Második rész előzetes

A tolás igazi oka az lehet, hogy egy olyan film, mint a Dűne 2 nagyban profitálna a sztárszereplők – a két főszereplőn kívül, többek között Austin Butler, Florence Pugh, Javier Bardem és Josh Brolin – sajtómegjelenéseiből, kampányából.

A jelenlegi szakszervezeti korlátozások szerint viszont ezek a színészek nem reklámozhatják a sztrájkoló cégek által készített és kiadott korábbi vagy jövőbeli filmeket. Az, hogy a stúdió előre tekinthet, azt jelzi, hogy nem bízik abban, hogy az ősz közepéig bármelyik sztrájk is megoldódna.

Ez is érdekelhet: Káosz a sivatagban – ilyen volt az 1984-es Dűne

Emellett a Warner Bros. a források szerint a The Color Purple címmel várható filmmusicalt, valamint az Aquaman és az elveszett királyság című folytatásának lehetséges új időpontjait is vizsgálja. A lehetséges időpont-áthelyezés a sztrájkoló szakszervezetek miatt következhet tehát itt is be, amelyek háborúban állnak a producerekkel az új szerződéseikkel kapcsolatban.

A The Color Purple és az Aquaman folytatását jelenleg december 20-ra, illetve december 25-re datálják. Az egyik iparági szereplő megjegyezte, hogy egy olyan cím, mint a Color Purple, egy erőteljes díjátadó kampánytól függ. Végső soron pedig az Oscar-díj és a Golden Globe-díj kampányokat is akadályozhatja egy elhúzódó sztrájk.


A figyelmetekbe ajánljuk