Paul Atreides a Dűne második részében
Fotó: Warner Media

Dűne 2: az 5 legnagyobb különbség a film és a könyv között

Mind a nézők, mind a kritikusok egyetértenek abban, hogy Denis Villeneuve valami egészen monumentálisat alkotott a Dűne: Második résszel. Bár a rendező igyekezett a lehető leghűbb maradni Frank Herbert kultikus regényéhez, több helyen is bele kellett nyúlnia a történetbe ahhoz, hogy a film a lehető leggördülékenyebb legyen. SPOILERES cikkünkben bemutatjuk, melyek a legkomolyabb változtatások az eredetihez képest.


1. ​Ellentét észak és dél között

A film legelejétől kezdve világos, hogy egyes fremenek kevésbé vallásosak, mint mások, és hogy a „déli fundamentalisták" hatalmas tömegei Paul fanatikus követői lesznek. A „fundamentalista" szó azonban soha nem szerepel a könyv szövegében, és az észak és dél közötti ellentét teljes egészében a forgatókönyv hozománya. Ez a karakterek közötti dinamikában is látszik, Frank Herbert eredetijében például fel sem merül, hogy Chani vallási fanatikusként tekintsen Stilgarra. Az eredmény viszont a könyvben is ugyanaz: végül valóban Paul követője lesz a teljes fremen nép.

​2. Chani karaktere

A Zendaya által kiválóan megformált Chani szerepe változott meg a leginkább a könyvhöz képest. Míg a filmben teljesen egyértelmű, hogy a lány károsnak tartja a Pault messiásként ábrázoló próféciát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy szerelme ne törjön hatalomra, addig a könyvben mindvégig mellette áll. Igen, még abban is támogatja, hogy érdekházasságot kössön Irulan hercegnővel. A rendező, Villeneuveszerint erre a változtatásra azért volt szükség, hogy a nézők számára egyértelműbb legyen: Paul egyáltalán nem az a szerethető hős, mint akinek eredetileg hittük.

3. Lerövidített idő

A könyvben jóval több idő telik el, mint a filmben – összesen nagyjából három év onnantól kezdve, hogy Paul a fremenekhez kerül. Ezzel szemben Villeneuve feldolgozásában a teljes cselekmény ugyanabban az évben zajlik, mint amelyben a 2021-es film is – 10191-ben. Ez Irulan hercegnő naplójából válik egyértelművé.

​4. Alia születése

A lerövidített időből következik az egyik legszembetűnőbb változtatás: a filmben Paul húga, Alia nem születik meg. Villeneuve adaptációja annyiban hű marad az eredetihez, hogy mivel Jessica várandósan iszik az Élet Vizéből, Alia „előszületett” lesz, és elődei minden emlékével rendelkezik már anyja méhében is. A filmben emiatt képes már születése előtt is hatást gyakorolni Jessicára – a könyvben viszont néhány hónappal azután világra jön, hogy Paulék a fremenekhez kerülnek, és szinte azonnal félelmetes harcossá válik.

5. A báró halála

Az, hogy Alia nem születik meg a filmben, komoly következményekkel jár a lezárásra nézve is. Bár a Második részben maga Paul öli meg az Atreides-ház legfőbb ellenségét – aki, mint kiderül, saját nagyapja –, a könyvben a körülbelül kétéves Alia az, aki bosszút áll Vladimir Harkonnenen. Valószínűleg ezt a pillanatot nehéz lett volna hitelesen filmre vinni, mindenesetre Herbert könyvének egyik legerősebb mozzanatáról van szó.

A figyelmetekbe ajánljuk