Christian Bale az Ígéret című filmben.
Open Road Films

7 nagy költségvetésű film, ami óriásit bukott a mozikban

Hollywood ugyan sorra szállítja a különböző kasszasikereket, ám a hihetetlen bevételeket hozó blockbusterek mögött rendszeresen megbújnak olyan filmek, amelyek nagyon sok pénzbe kerülnek, de a közönség egyáltalán nem kíváncsi rájuk. Az alábbi cikkben hét olyan nagy költségvetésű filmet mutatunk be, ami óriásit bukott a mozikban.


7. A diótörő: Az elmeséletlen történet

Veszteség: 69,5 millió dollár

(Költségvetés: 90 millió dollár; világszintű bruttó bevétel: 20,5 millió dollár)

A klasszikus ünnepi balett 2010-es feldolgozása a kasszáknál ugyan bukta volt, de a mozilátogatók körében még mindig jobban teljesített, mint a kritikusoknál, ugyanis a Rotten Tomatoes-on elért 0-s értékeléséből ítélve nagyon úgy néz ki, hogy a film konkrétan egyetlen kritikusnak sem tetszett.

6. Honnan tudod?

Veszteség: 70,4 millió dollár

(Költségvetés: 120 millió dollár; világszerte bruttó: 49,6 millió dollár)

Ez a nagy költségvetésű vígjáték egy elit softball-játékos romantikus életéről szól, és a film olyan sztárokat sorakoztatott fel, mint Reese Witherspoon,Paul Rudd és Jack Nicholson.

A nagy nevek – akiknek a gázsija a meghökkentően nagy költségvetés jelentős részét vélhetően el is vitte – azonban nem tudták bevonzani a nézőket, így a mozi egy masszív, 70 millió dolláros veszteséget hagyott maga után.

5. A kincses sziget kalózai

Veszteség: 73,5 millió dollár

(Költségvetés: 92 millió dollár; bevétel világviszonylatban bruttó: 18,5 millió dollár)

Ennek a filmnek olyan magas volt a költségvetése, és olyan rossz volt a promóciója, hogy még mielőtt az 1995-ös kalózkaland, Geena Davis főszereplésével a mozikba került volna, a A kincses sziget kalózai mögött álló filmvállalat – jelentős részben a filmre fordított óriási összeg miatt – pénzhiánnyal küzdött, és végül csődöt jelentett.

4. Az ígéret

Veszteség: 79,4 millió dollár

(Költségvetés: 90 millió dollár; világszintű bruttó bevétel: 10,6 millió dollár)

Az Oscar Isaac és Christian Bale főszereplésével, az örmény népirtást bemutató, nagy költségvetésű indie-film részben a geopolitika miatt bukott meg. Eric Esrailian producer a The Hollywood Reporternek így nyilatkozott:

Világossá vált, hogy a török kormánynak befolyása lesz erre a filmre.

Fontos információ, hogy Törökország tagadja, hogy az első világháborúban mintegy 1,5 millió örmény halála népirtásnak minősül, és a producerek szerint az ország vezetése mindent megtett annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a mozit.

3. Pluto Nash – Hold volt, hol nem volt...

Veszteség: 92,9 millió dollár

(Költségvetés: 100 millió dollár; világszintű bruttó bevétel: 7,1 millió dollár)

Eddie Murphy-nek is voltak kevésbé sikeres filmjei. Azonban egyik melléfogása sem volt olyan egyoldalú bukás a kasszáknál, mint ez a 2002-es űrbéli vígjáték. Murphy a filmben egy jövőbeli nightclub-tulajdonost alakít, aki nem akarja, hogy a Holdon található szórakozóhelye a maffia kezére kerüljön.

Mondjuk nagyon kíváncsiak lennénk arra a vezetőségi meetingre, ahol a hollywoodi pénzemberek összeültek és megállapították, hogy ebbe az ötletbe érdemes ennyi pénz befektetni.

2. Félrelépősdi

Veszteség: 94,6 millió dollár

(Költségvetés: 105 millió dollár; világszintű bruttó bevétel: 10,4 millió dollár)

A Félrelépősdi nem a világűrben játszódik, és nem tartalmaz drága CGI-effekteket. Ez egy földhözragadt vígjáték, amely költségvetése a végtelen átírásoknak és a közel két évig tartó forgatásnak köszönhetően 100 millió dollár fölé ugrott.

Volt már ugyan példa a mozitörténelemben arra, hogy egy ilyen nehézkés gyártási procedúra kasszasikerrel végződjön, de sajnálatos módon ezt a mozit mind a nézők, mind a kritika mélyen eltemette.

1. Anyát a Marsra!

Veszteség: 110,5 millió dollár

(Költségvetés: 150 millió dollár; világszintű bruttó bevétel: 39,5 millió dollár)

A szóban forgó bukás kissé meglepő módon Hollywood egyik legnagyobb filmeséhez, Robert Zemeckishez (Forrest Gump, Vissza a jövőbe) köthető. A mozi az akkori legmodernebb technológiával készült, de a közönség nem értékelte a film látványvilágát.

A film egyenesen hátborzongatóan nézett ki

– mondta annak idején egy néző a The Hollywood Reporternek.

A „hátborzongató képi világnak” meg is lett az eredménye, ugyanis egészen elképesztő, 110,5 millió dolláros bukó lett a történet vége.

Forrás: CBS

A figyelmetekbe ajánljuk