tom cruise
Getty Images

Tom Cruise-ból egyszer már hülyét csinált a mesterséges intelligencia: úgy tűnik, nem felejtett

A pár napja debütált a Mission: Impossible - Leszámolás első része a mozikban, ez azonban nem akadályozza meg a filmsorozat sztárját abban, hogy ő is csatlakozzon a sztrájkoló színészek és forgatókönyvírók támogatóinak soraiba.


1960 óta nem látott tüntetésekbe és sztrájkokba kezdtek a Hollywoodban dolgozó írók és színészek, akik legfőképpen két feltételt szeretnének maguknak kiharcolni a filmstúdióktól. Egyrészt egy megélhetést biztosító alapjövedelmet, másrészt a mesterséges intelligencia (MI) kizárását a filmiparból – azaz, hogy tilos legyen bárkinek a munkáját MI-alapú szoftverekkel elvégeztetni. Bár mindez a nagy neveket kevésbé érinti, így is folyamatosan szolidarítanak és csatlakoznak ők is a sztrájkolókhoz.

Így tett többek között Tom Cruise is, akit a múlt hónapban Zoomon keresztül hívták meg a Színészek Céhe (SAG-AFTRA) és a Filmes és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) közötti stúdiótárgyalásokra, hogy megvitassák a mesterséges intelligencia felhasználásával kapcsolatos aggályokat.

Ezt is olvasd el: Elle Fanning Hollywood sötét oldaláról rántotta le a leplet

Tom Cruise filmplak\u00e1t el\u0151tt

Tom Cruise a Mission: Impossible - Leszámolás első részének amerikai díszbemutatóján

Getty Images

Bár a 61 éves amerikai színész pontos szavai nem kerültek nyilvánosságra, a kontextusból származó nyomok arra utalnak, hogy valóban csatlakozott a szakszervezet MI-ellenes törekvéseihez.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a céh csak akkor hívja meg a színészeket a tárgyalásokra, ha az álláspontjukat átvilágították és hasznosnak találták. Mindemellett az elmondások alapján figyelemre méltó volt a kaszkadőrök jogaiért való kiállása is.

Ez is érdekes lehet: Lista Hollywood legnagyobb sztárjairól: a „nagy öregek" tönkreverték a fiatalokat

Az utolsó mozihős

Ahogy a lap megjegyzi, a Top Gun sztárja – akit sokan a „mozik megmentőjének" is hívnak – a legnagyobb híresség, aki csatlakozott a tárgyalásokhoz nagy nyilvánosságot kapó SAG-AFTRA sztrájk közepette, ahol a színészek jogai a mesterséges intelligencia felemelkedése során kulcsfontosságú kérdéssé váltak.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy Tom Cruise kapta az egyik legnagyobb pofont a mesterséges intelligenciától Hollywoodban, mivel néhány évvel ezelőtt a deepfake-technológia segítségével meghamisították az arcát a TikTokon egy rövidfilmsorozatban, amely félelmetesen élethűre sikeredett. Nem véletlen, hogy gyorsan virálissá is vált.

Mission: Impossible - Leszámolás első része előzetes

Ezek mellett pedig már-már az sem lehet véletlen, hogy az évtizedek óta tartó Mission: Impossible franchise legújabb, hetedik része egy gonosz jövőbeli mesterséges intelligenciáról szól majd.

A film július 13-tól már a mozikban.

A figyelmetekbe ajánljuk