Johnny Depp
Fotó: Shutterstock

„Nincs szükségem többé Hollywoodra" – Johnny Depp 60 éves

A világ leghíresebb kalózkapitánya 60 éves lett. Ha Johnny Depp díjakkal, legendás filmszerepekkel, luxusingatlanokkal – és az utóbbi években hangos botrányokkal – teli életét „káprázatosnak" tituláljuk, szinte alulértékeljük. Rocksztárnak készült a gyerekszobájában, és most éppen legendás zenészekkel turnézza be a világot. Hogy mi minden történt e két állomás között? Cikkünkből kiderül!


A Golden Globe-díjas, és többszörösen Oscar-díjra jelölt színész csupa nemzetközileg elismert filmrendezőkkel dolgozott együtt, John Waters, Tim Burton, Emir Kusturica, Roman Polański és Lasse Halström. Depp generációjának egyik legismertebb színésze, az utóbbi években mégis inkább a filmvásznon kívüli tettei miatt került a címlapokra.

Hogy honnan ered a provokáció iránti vágya, nem világos. Az viszont biztos, hogy az 1963. június 9-én Kentuckyban született rockzenerajongó teljesen magáévá tette a különc lázadó szerepét.

Ez is érdekelhet: Cannes-ban tér vissza múlt évi kálváriája után Johnny Depp

​Tini szívtipró

Depp négy gyermek közül a legfiatalabbként jött világra, szülei Betty Sue Wells pincérnő és John Christopher Depp építőmérnök voltak. A Depp család gyakran költözött, a színész később azt mesélte, hogy „körülbelül 40-szer" mentek át új lakásba tinédzserkora előtt. 15 éves volt, amikor szülei elváltak, ő pedig 1983-ban Kalifornia felé vette az irányt, hogy beindítsa zenei karrierjét. Végül a fiatal Nicolas Cage tanácsára a színészet felé fordult.

Johnny Depp 1987-ben

Fotó: Profimédia

A Rémálom az Elm utcában és A szakasz című filmekben játszott kisebb mellékszerepek után a Fox amerikai tévécsatorna egyik sorozata indította be Depp színészi karrierjét. A 21 Jump Street – A kopasz osztag című sorozat 1980-as évekbeli amerikai sikeréhez Depp nagyban hozzájárult, és egy egész generáció tinibálványa lett.

Depp azonban nem érezte jól magát a poszterfiú szerepében, és az évekkel később készült interjúkban azt nyilatkozta, hogy kiégett. Mégsem tudott kilépni a sorozatból annak hatalmas sikere miatt. A fiatal lázadó imidzsét tovább erősítve Depp feltűnt Tom Petty 1993-as Into The Great Wide Open című slágerének klipjében – bőrdzsekiben, egy motoron ülve.

Ha tovább olvasnál: Johnny Depp szerint Hollywood szándékosan bojkottálja őt

Úton a komoly filmszínészet felé

Depp a következő években gondosabban kezdte megválogatni a szerepeit. Nem érdekelte, hogy egy film sikeres lesz-e vagy sem; izgalmas szerepeket akart elvállalni. Számításai bejöttek, az 1990-es évek Depp karrierjének aranykorszaka lett. Az Ollókezű Edward (1990) jelentette a Tim Burton rendezővel való gyümölcsöző együttműködés kezdetét.

Burton Depp számára tökéletes szerepeket alkotott, Az Álmosvölgy legendája (1999), az Ed Wood (1994) a Sweeney Todd (2007) és a Charlie és a csokigyár (2005) további jó példái a két hollywoodi különc közötti inspiráló kapcsolatnak.

Depp azonban olyan filmekben is bizonyította sokoldalúságát, mint Jim JarmuschHalott ember című western remekműve, ahol humorral és mélységgel játszotta a látszólag zavart William Blake-et, aki „fehér emberek gyilkosaként" találja meg a végzetét, egy nem kevésbé őrült indián, Nobody vezetésével.

Johnny Depp \u00e9s Vanessa Paradis

Johnny Depp és Vanessa Paradis

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc, Getty Images

Depp ebben az időben volt alkotói ereje teljében, olyan filmekben játszott, mint a Cry-Baby, a Gilbert Grape (1993), az Arizonai álmodozók (1993), a Fedőneve: Donnie Brasco (1997), a Félelem és reszketés Las Vegasban (1998), A kilencedik kapu (1999). Majd a 2000-es években jött a Csokoládé (2000), a Betépve (2001), a Volt egyszer egy Mexikó (2003), és A titkos ablak (2004).

Karrierje mellett magánélete is szépen alakult. Két gyermeke született Vanessa Paradis francia színésznővel és énekesnővel közösen, 2001-ben pedig megvásárolt egy egész falut a franciaországi St. Tropez közelében.

Bár a bulvársajtó gyakran beszámolt Depp alkoholproblémáiról, a rajongók megbocsátották neki a botlásait.

A filmkritikusok kevésbé: többen arról számoltak be, hogy Depp a különcségen kívül már nem sok mindent tud nyújtani.

​A csúcs

A Karib-tenger kalózai (2003) című filmmel Depp végre igazi tömegsikert aratott. Drága, luxusautókkal, jachttal, 40 alkalmazottal teletűzdelt életmódját csak több millió dolláros bevételt hozó filmekben játszott szerepekből lehetett finanszírozni. Depp azonban még az őrült kalózkapitány szerepének is újszerűséget és egyediséget kölcsönzött. Legalábbis kezdetben, mert valahogy minden egyes folytatással halványult Jack Sparrow karaktere, és később már egyre kevesebb lelkesedést váltott ki a kritikusokból.

Depp azonban rájuk cáfolt Sweeney Todd szerepével: 2008-ban Golden Globe-díjat nyert az alakításáért.

​Sárdobálás a bulvársajtóban

Amber Heard \u00e9s Johnny Depp

Fotó: Shutterstock

A 2018-2022-es évek mélypontot jelentettek Johnny Depp karrierjében. Volt feleségével, Amber Hearddel folytatott iszapcsatája a nemzetközi sajtó figyelmének kereszttüzében játszódott le: a bulvársajtóban kezdődött, majd a bíróságon folytatódott. A per középpontjában a házasságon belüli erőszak, a verbális agresszió és a pár életéből származó gusztustalan részletek álltak, a Depp ellen felhozott vádak némelyike pedig igen súlyos volt. Végül mindhárom vádpontban felmentették a színészt, de ekkora már kitörölhetetlen csapásokat szenvedett: elvesztette szerepeit, többek között Jack Sparrowt és Gellert Grindelwaldot a sikeres Legendás állatok és megfigyelésük című filmsorozatban.

Depp pedig − akinek szerepei sokszor erős női vonásokat is tartalmaztak, és éppen a másságuk és finomságuk miatt váltottak ki hatalmas vonzerőt − végül a régi vágású macsóság ikonjává vált.

​Vissza a régi szerelemhez: a rock'n'rollhoz

Deppnek már jóval a színészkedés előtt volt egy másik nagy szerelme, ami a mai napig elkíséri őt. Ahogy fentebb már említettük, a Kentuckyból származó fiú eredetileg rocksztárnak készült, akárcsak példaképe, Keith Richards, és későbbi barátja, Tom Petty. Jelenleg épp egy Alice Coopert is magába foglaló all-star zenekarral, a Hollywood Vampires-szel turnézik Európa-szerte.

Az idei Cannes-i fesztiválon pedig bemutatták három év után készült első filmjét. Jeanne du Barry című francia filmben Depp XV. Lajos királyt alakítja. A premier órisái siker volt: Depp hét perces álló tapsot kapott, a bemutató után pedig azt nyilatkozta, hogy „nincs többé szüksége" Hollywoodra.

Mindenesetre mi kíváncsian várjuk, hogyan alakul majd Depp életének hetedik évtizede.

A figyelmetekbe ajánljuk