repülő

Hogyan reagál a testünk a hosszú távú repülőutakra?

Az ausztrál Qantas légitársaság nemrég jelentette be, hogy 2025 végétől Ausztrália keleti partjairól Londonba is szállít majd utasokat, amely azt is jelenti, hogy az utazók több mint 19 órát lesznek majd a levegőben. De ettől az extrém példától eltekintve is léteznek a kényelmesnél már jóval hosszabb repülőutak. De mi történik a testünkkel, ha sokáig a levegőben vagyunk?

Tony Schiemer, kereskedelmi pilóta, az ausztrál Adelaide Egyetem előadója ismertette a leggyakoribb problémákat a The Conversation cikkében.

Kiszáradás

A hosszú távú repülőutakon gyakran kiszáradhatunk. Ezért is érezhetjük a torkunkat, az orrunkat és a bőrünket is száraznak a repülőgépen – miné hosszabb a repülőút, annál nagyobb a kiszáradás kockázata.

A kiszáradás oka az, hogy az utastérben jóval alacsonyabb a páratartalom, mint a földön, ami főként azért van, mert a repülőgépen keringő levegő nagy része kívülről érkezik, nagyobb magasságban pedig kevés nedvesség van a levegőben.

A kiszáradás kockázatát növeli, ha nem iszunk elég vizet az út alatt, vagy túl sok alkoholt fogyasztunk a repülés előtt vagy közben – mivel az alkohol vízhajtó hatású, ami növeli a folyadékveszteséget.

Jó ötlet egy teát meginni felszállás előtt, a repülés közben pedig igyekezzünk több vizet inni, mint amennyit általában szoktunk.

Olvasd el ezt is! Félsz a repüléstől? Hat tipp egy profitól, ami megszüntetheti a szorongást

A nyomáskülönbség sok kellemetlenséggel járhat

Ahogy az utastér nyomása változik, a testünkben lévő gázok ennek megfelelően reagálnak. Amikor a repülőgép emelkedik, és csökken a nyomás, kitágulnak, amikor a gép ereszkedik, ennek az ellenkezője történik. Mindez több ismerős problémákhoz vezethet:

 • fülfájás – a légnyomás a dobhártya két oldalán eltérő, ami kellemetlen nyomást gyakorol a dobhártyára;
 • fejfájás – az orrmelléküregekben rekedt táguló levegő okozhatja;
 • bélproblémák – a nyomásváltozás miatt a beleinkben lévő gázok is rakoncátlankodnak.

A szokásosnál álmosabbnak is érezhetjük magát. Ez annak köszönhető, hogy a szervezet a magasságban nem tud annyi oxigént felvenni a kabin levegőjéből, mint a földön, a szervezetünk pedig elkezd védekezni, ami álmosságot okozhat.

A jó hír az, hogy a felsorolt problémák nem feltétlenül a hosszabb repülőutakon jelentkeznek: főként a repülőgép emelkedésénél és süllyedésénél tapasztalhatóak.

Vérrögök alakulhatnak ki

A hosszú ideig tartó mozgásképtelenség vérrögöket is okozhatnak, ami talán a legnagyobb probléma lehet egy utas számára.

Ha nem mozgunk a repülőgépen, annál nagyobb esélyünk van rá, pláne, ha az alábbi kockázati tényezők között vagyunk:

 • idősebb kor
 • elhízás
 • vérrögökkel kapcsolatos korábbi előzmények
 • bizonyos típusú véralvadási rendellenességek
 • rák
 • közelmúltbeli immobilizáció vagy műtét
 • terhesség vagy nemrégiben történt szülés
 • hormonpótló kezelés vagy szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta.

Vérrögök

Egy 2022-es, 18 tanulmány adatait összesítő áttekintés szerint minél hosszabb ideig utazik valaki, annál nagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata. A szerzők kiszámították, hogy minden kétórás repülőút után 26 százalékkal nagyobb a kockázat, négy óra után kezdődően.

Hozzá kell tenni, hogy a vérrögképződés kockázatát viszonylag kevesen tanulmányozták, de érdemes a klasszikus tanácsokat megfogadni: mozogjunk, maradjunk hidratáltak és korlátozzuk az alkoholfogyasztást. Ha pedig aggódunk a vérrögök kialakulása miatt, jobb, ha a repülés előtt a háziorvosunkhoz fordulunk.

Jetlag és sugárzás 

Jól ismert, kellemetlen tünet még a jetlag is. Ez az időeltolódás a testünk által vélt idő és az óra által mutatott idő közötti eltérést jelenti, ahogy áthaladunk az időzónákon.

A hosszabb repülőutak azzal is járnak,hogy nagy valószínűséggel több időzónát kell átrepülnünk. A jetlag általában akkor válik problémásabbá, ha három vagy több időzónát keresztezünk, különösen, ha kelet felé utazik.

Emellett, ha túl gyakran utazunk hosszú távú járatokon, akkor a kutatások szerint nagyobb a kozmikus sugárzásnak való kitettségünk is. Ez az űrből érkező sugárzás, amely növelheti a rák és a reprodukciós problémák kockázatát. Ettől azonban nem kell félni, ha átlagos gyakorisággal utazunk repülőn.


A figyelmetekbe ajánljuk