repülés félelme

Félsz a repüléstől? Hat tipp egy profitól, ami megszüntetheti a szorongást

A repülés hiába messze a legbiztonságosabb közlekedési forma, rengetegen tartanak tőle. Vannak, akik inkább fel sem ülnek rá, de vannak, akik ugyan repülnek, mégis kínszenvedés és szorongás minden egyes út. A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy rendkívül kicsi az esélye, hogy bármi baj történjen, az agyuk mégsem engedelmeskedik. Heather Earl, légiutaskísérő a Travel Waits oldalán adott pár tippet.

Ismerkedjünk meg a környezetünkkel 

Ez egy megbízható stratégia ahhoz, hogy azt érezzük, urai vagyunk a helyzetnek, akár egy szállodában, akár egy ismeretlen városban, akár egy repülőgépen vagyunk.

Lehet, hogy már milliószor elmondták, de hasznos: figyeljünk a biztonsági bemutatóra, és tekintsük meg az ehhez tartozó biztonsági útmutatót.

A tudat, hogy van egy menekülési terv, ha szükség lenne rá, a központi idegrendszernek az irányítás érzését közvetíti, amitől már egy fokkal kényelmesebben lehet utazni.

Utazás előtt segíthet, ha megnézzük, hol fogunk pontosan ülni a gépen, és hol vannak a legközelebbi kijáratok – esetleg választhatjuk szándékosan az ajtókhoz legközelebbi ülést is. Szinte biztosan nem lesz a gyakorlatban rá semmi szükség, de a szorongáson nagy mértékben csökkent.

Rutin 

Aki tapasztalt már szorongást, az tudja, hogy a bejáratott rutinok kulcsfontosságúak egy stresszes helyzet kezelésében. Az emberi agy jobban érzi magát a megszokott, kiszámítható helyzetekben, ami miatt nincs szükség az állandó készenléti állapotra. Ha a helyzetet ismeretlennek érezzük, az agy olyan jelzéseket küld, amitől az ember éber és stresszes lesz.

A repülés során kialakított rutin lehetővé teszi, hogy az agyunk a már ismerős helyzetbe találja magát.

Ha ismerős tárgyakkal utazik – nyakpárna, sál, plüssállat, bármi, amit megszokottnak érzünk – az segíthet a rutin érzésének kialakításában. Jó ötlet egy jól bevált lejátszási listát hallgatni, ahol már tudjuk, hogy melyik dal következik éppen.

Csak kényelmesen

Amikor fizikailag kényelmetlenül érezzük magunkat, a stressz-szintünk megemelkedik. Ebben segíthetnek a ruhák, amik az előző pontban (rutin) is hasznosak lehetnek. A szűk derék- vagy nyakkivágás, a fázó boka vagy láb és a viszkető, kényelmetlen anyagok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy idegesnek, ingerültnek és szorongóak legyünk. Érdemes befektetni egy kényelmes utazási ruhába, amely puha és laza szabású, illetve és kényelmes cipő és zokni is jó lehet a lábak melegen tartásához.

Zárjunk ki mindent és mindenkit 

A túl sok külső inger is szorongást válthat ki. Ha olyan eszközöket használunk, amelyek kikapcsolják ezeket, az idegrendszernek nyugtató üzeneteket küldhetünk. A jógafilozófiában a Pratyahara kifejezés „az érzékek visszavonását" jelenti. Ez a külső hatások feletti kontroll megszerzésének vagy a külső hatásoktól való visszavonulás a tudatosítása.

Ha sikerül megérteni, hogy az elmét mennyire befolyásolják a külső érzékszervi hatások, és elismerjük ezeknek az ingereknek szerepét a gondolataikban és érzéseinkben, akkor némi kontrollt szerezhetünk a külső káoszra adott reakciók felett.

Az orron keresztül történő légzés, illetve hogy a kilégzés hosszabb legyen, mint a belégzés, egyszerű és gyors módja annak, hogy nyugtató jeleket küldjünk az idegrendszerünknek. Egy hanggal kísért relaxáció meghallgatása is hasznos lehet, hogy a gondolataink ne kalandozzanak el. A füldugók vagy zajszűrős fülhallgatók használata remek módja annak, hogy csökkentsük a külső tényezőket.

Vagy fogadjunk be mindent és mindenkit 

Néhány ember számára viszont a figyelemelterelés a legjobb módszer a szorongás enyhítésére repülés közben. A filmnézés, telefonozás, üzengetés a családnak vagy a barátoknak, munka, vagy egy szimpla beszélgetés egy utassal is segíthet elterelni az ideges agyunk figyelmét a repülés alatt. Jó ötlet például rendszerezni a fotóinkat, amely egy véget nem érő feladat is lehet, ráadásul minden egyes fénykép eltereli a figyelmet az emlékek és az ismerős arcok miatt.

A valóság 

Ha elkezdünk szorongani a repülés miatt, jó utánaolvasni a valóságnak, és észben tartani, hogy az amúgy is nagyon (nagyon!) ritka repülőgép-balesetek több mint 90 százaléka túlélhető.

Ezerszer hallottuk már, de statisztikailag sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, ha repülővel megyünk egy célállomásra. Ez a tényeken alapuló, ésszerű gondolatsor jót tesz az agyunknak.

A tudat, hogy a repülőgépek (és a képzett pilóták) rengeteg meredeknek tűnő helyzetet képesek kezelni, szintén segíthet a tudatos gondolkodásban. Jó tudni, hogy egy repülőgépbe több réteg biztonsági rendszer van beépítve, és rengeteg biztonsági ellenőrzésen esett át, mielőtt felszállunk rá.

A figyelmetekbe ajánljuk