csapvíz
Shutterstock

Itthon nyugodtan, de a szomszédban már ne nagyon igyunk csapvizet

Az utazások előtt a legtöbben szinte mindenből felkészülnek, ami a célállomással kapcsolatos, egy dolog azonban sokszor kimarad, ha külföldre utazunk: iható-e a csapvíz?

Egy hosszú repülőút után a szállodába érve könnyen megnyithatjuk a csapot a szobában, hogy csillapítsuk a szomjunkat, anélkül, hogy számításba vennénk, hogy nagyobb baj is lehet belőle.

Az iható csapvíz olyasmi, amit gyakran természetesnek veszünk Európa nagy részén, mégis sok helyen lehet, hogy nem tanácsos belekortyolni, hacsak nem akarjuk, hogy elrontsa a nyaralásunkat az óvatlan korty – mindezt úgy, hogy általában az adott csapvíz a helyiek számára meg se kottyan.

Hogy megtudjuk, mely országokban iható csapvíz a turisták számára, a The Family Vacation Guide végigböngészte a CDC Travellers' Health Destination Guides kiadványát, ahol leírják, melyik turisztikai célpontok kaptak zöld utat a turisták számára iható csapvízzel kapcsolatban.

Az oldal kiemelte: a „biztonságos" és a „nem biztonságos" rendszerezés nem jelenti azt, hogy az adott ország vize a helyiek számára nem biztonságos vagy szennyezett. Ez csupán tanács vagy ajánlás arra vonatkozóan, hogy a turisták szervezete nem alkalmazkodik az adott terület vizéhez, amiért jobb, ha a palackozott víznél maradnak.

Az adatokban 193 ország szerepelt. Meglepő módon csak 53 országról állapították meg, hogy biztonságos csapvízzel rendelkezik. A listán a legtöbb európai ország – köztük Magyarország is – szerepel, de ott van még az Egyesült Államok, Chile, Szingapúr, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Kuvait, Costa Rica és még sok más távoli ország.

Ehhez képest 160 olyan ország volt, ahol turistaként nem ajánlatos a csapvíz fogyasztása. Számunkra az egyik legmeglepőbb és egyben leghasznosabb információ, hogy tőlünk keletre és délre már jobb nem kortyolni a vízből.

Románia, Szerbia, Albánia, Moldova, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Bulgária, Ciprus, Litvánia, Montenegró, Észak-Macedónia, Ukrajna és Oroszország is a tiltólistán van.

De a lista közel sem teljes: IDE kattintva lehet böngészni az országokat.


A figyelmetekbe ajánljuk