exobolygó
Youtube / Jason Wang

Soha nem látott felvétel készült egy fényévekre lévő bolygórendszerről

A bolygótudomány leglátványosabb felvétele készült el, még akkor is, ha tudományos értéke alig van.

A videón négy fénypont látható, amelyek koncentrikus körökben mozognak a középpontjukban lévő fekete korong körül – amit pedig valójában látunk, az egy komplett bolygórendszer.

A négy pont négy darab exobolygó, a fekete korong alatt pedig az eltakart csillaguk van, amely 133,3 fényévre van a Földtől. A videón látható részleges körök az exobolygók pályamozgásai, amelyek 12 év megfigyeléseiből összeállított időbeli felvételek – mutatja be a felvételt a ScienceAlert.

Ez is érdekelhet: Legalább 300 millió potenciálisan élhető bolygó lehet a Tejútrendszerben

A fekete korong mögötti csillag a HR8799, amit exobolygóival 2008-ban fedeztek fel, és az első rendszer volt, amit a csillagászok valaha közvetlenül megfigyelhettek

Azóta Jason Wang, a Northwestern Egyetem csillagásza lelkesen figyeli a bolygórendszert, a megfigyeléseket pedig egy time-lapse videón foglalta össze – mindezt nem feltétlen tudományos okokból, hanem egyszerűen csak az egyedisége miatt.

Általában nehéz megfigyelni a bolygókat a pályájukon. Például nem látszik, hogy a Jupiter vagy a Mars kering a Napunk körül, mert ugyanabban a rendszerben élünk, és nem látunk felülről lefelé. A csillagászati események vagy túl gyorsan vagy túl lassan történnek ahhoz, hogy filmre vegyük őket. Ez a videó azonban emberi időskálán mutatja a bolygók mozgását

– mondta Wang.

A fekete kör középen a fiatalnak számító, 30 millió éves csillag látható, amely körülbelül másfélszer nagyobb tömegű és 4,9-szer fényesebb, mint a Nap.

A legbelső exobolygó a HR8799e, amelynek tömege 7,4-szer több, mint a Jupiteré, és a Föld és a Nap közötti távolság 16,25-szörösének megfelelő távolságban kering – ezt hívják csillagászati egységnek –, 45 éves keringési periódussal. A tudósoknak ráadásul sikerült elemezniük az exobolygó fényét, amelyből megállapították, hogy egy vihartól sújtott „gázóriásbébiről" van szó.

Kifelé haladva a HR8799d következik, aminek tömege 9,1 Jupiter, 26,67 csillagászati egység távolságra van, keringési periódusa pedig 100 év.

A következő a HR8799c, amelynek tömege 7,8 Jupiter, keringési távolsága 41,4 csillagászati egység (alig nagyobb, mint a Nap és a Plútó közötti távolság), keringési ideje 190 év. A tudósok szerint a légkörében víz található.

Végül pedig a HR8799b következik ami 5,7 Jupiter tömegű, 71,6 csillagászati egységnyi távolságra van, keringési ideje pedig 460 év.


A tudósok kiemelték: még messze vannak, hogy a teljes bolygórendszert felfedjék. Egy tavaly decemberben megjelent tanulmány például egy ötödik exobolygó lehetséges létezését találta, amely kisebb és közelebb van a csillaghoz, mint testvérei.


A figyelmetekbe ajánljuk