tea

Teázzunk sokat, hogy elkerüljük a cukorbetegséget!

A 2022-es Európai Cukorbetegség Vizsgálati Társaság (EASD) éves ülésén mutattak be egy új kutatást, ami közel 20 különböző tanulmány adatait vizsgálta, amelyek együttesen több mint egymillió felnőtt adatait vették alapul. A kutatás összefüggést talált a teafogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb előfordulása között – a hatás azonban erősen függött attól, hogy az egyes résztvevők mekkora mennyiségben fogyasztottak rendszeresen teát.

A kutatócsoport szerint az eredmények kiegészítik a teafogyasztás és különösen a 2-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolatról alkotott képünket: korábban már a teafogyasztást olyan egészségügyi előnyökkel hozták összefüggésbe, mint a jobb szív- és érrendszeri működés és a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Mennyiségi kérdés

Lehetséges, hogy a tea egyes összetevői, például a polifenolok csökkenthetik a vércukorszintet, de a hatásossághoz elegendő mennyiségre lehet szükség ezekből a bioaktív vegyületekből. Ez azt is megmagyarázhatja, hogy miért nem találtunk összefüggést a teafogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség között a kohorszvizsgálatunkban: mert nem vizsgáltuk a magasabb mennyiségű teafogyasztást.

– mondta Xiaying Li, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány a már meglévő kutatások két részből álló áttekintéséből állt. Az első szakasz egy kohorszvizsgálat volt, amely több mint 5000 felnőtt adatait vizsgálta, akiket 12 éven keresztül követtek. A résztvevők mintegy fele számolt be teafogyasztásról, de a követési időszak végére nem mutattak ki különbséget a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási arányában a teafogyasztók és a nem teázók között.

A kutatás második részében azt vizsgálták, hogy az egyes résztvevők által rendszeresen fogyasztott tea mennyisége hatással lehet-e a 2-es típusú cukorbetegség kimenetelére.

A kutatás 19 tanulmányból származó, a teafogyasztás gyakoriságára vonatkozó adatokat egyesítette, és megállapította, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata valóban csökkent, ahogy nőtt a rendszeresen fogyasztott tea mennyisége.

Shutterstock


Azoknál, akik naponta 1-3 csésze teát ittak, 4%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik nem ittak teát.

Viszont azok, akik napi 4 vagy több csészényit ittak, 17%-kal csökkentették kockázatukat.

Ez a változás a nemek, a földrajzi elhelyezkedés és az elfogyasztott tea típusa (fekete tea, zöld tea és oolong tea) szerint következetes volt. A kutatócsoport úgy véli, hogy az összes teafajtában jelen lévő vegyület vagy vegyületek csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a rendszeres teázóknál.

Azért van néhány árnyaló tényező: a tanulmányt még nem értékelték és nem is publikálták tudományos folyóiratban, ami azt jelenti, hogy a tanulmányban levont módszertant és következtetéseket nem ellenőrizték kétszeresen más kutatók.

Másodszor, a felhasznált adatok önbevallásos táplálkozási kérdőíveken alapultak, amelyek kevésbé lehetnek megbízhatóak, mint a közvetlenül megfigyelt adatok, és nem követik részletesen a hosszú távú táplálkozási szokásokat. Végül, az adatok nem terjedtek ki néhány olyan tényezőre, amelyek befolyásolhatják a tea egészségügyi hatásait, például arra, hogy a résztvevők tejjel vagy cukorral, illetve anélkül itták-e a teát.

Az eredmények ellenére a kutatócsoport hangsúlyozza, hogy tanulmányuk megfigyeléses jellegű volt, és nem lehet, és nem is szabad bizonyítani, hogy a teafogyasztás önmagában csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – de bizonyítják, hogy a tea hozzájárulhat.
(ZME Science)


A figyelmetekbe ajánljuk