málna

Íme, ezek a málna egészségügyi hatásai

A málna tele van igen hasznos antioxidánsokkal.


A málna egy olyan egészséges és finom gyümölcs, amely hazánkban is őshonos. Ez a gyümölcs beilleszthető rengeteg diétába, ilyen a színdiéta is, piros gyümölcsként ugyanis megköti a szabad gyököket, csökkentve a rák, a szívbetegség és az idegrendszert leépítő betegségek kockázatát.

Az édesszájúak készíthetnek belőle lekvárt, szörpöt, fagyit, smoothiet, vagy bármilyen más, tetszőleges desszertet is.

Már az ókorban is ismerték a málnát, gyógynövényként tartották számon. Mivel görcsoldó, gyulladáscsökkentő, és baktériumölő hatással is bír, készíthetünk belőle teát is. A málnalevél tartalmaz vasat, kalciumot, valamint B-vitaminokban is gazdag.

Nem ritka, hogy javasolják a málnalevélből készült teát az állapotos kismamáknak szülés előtt, mivel ellazítja a méhet.

tea

A málna leveléből készült teát ajánlják a szülés előtt álló kismamáknak.

Manki Kim / Unsplash

A málna egy kalóriaszegény gyümölcs, emiatt javasolt diétázóknak. Emellett zsírtartalma is igen alacsony. 10 dekagramm málnában például 52 kalória és 0,7 gramm zsír van, viszont annál több rostot és antioxidánst tartalmaz.

A málnában úgynevezett flavonoidok találhatók. Ezek olyan antioxidánsok, melyek segítenek a rák, az öregedés és a különböző gyulladások megelőzésében.

A gyümölcs C-vitamin tartalma ráadásul eléggé magas, 100 grammban 26 gramm C-vitamin található.

Ezzel a napi bevitel harmadát is biztosíthatjuk. A- és E-vitaminban is bővelkedik a gyümölcs, de ásványi anyagokban is gazdag, emellett kálium-, réz-, vas-, mangán- és magnéziumtartalma is kiemelendő.

A málna szezonja egészen júniustól szeptemberig tart. Egyes fajtái egy évben akár kétszer is megteremhetnek. A friss, nyers málnaszemek fogyasztása során részesülünk a leginkább az említett jótékony egészségügyi hatásokból.

(Forrás: Só Bors)


A figyelmetekbe ajánljuk