A málna tele van igen hasznos antioxidánsokkal.
A málna egy olyan egészséges és finom gyümölcs, amely hazánkban is őshonos. Ez a gyümölcs beilleszthető rengeteg diétába, ilyen a színdiéta is, piros gyümölcsként ugyanis megköti a szabad gyököket, csökkentve a rák, a szívbetegség és az idegrendszert leépítő betegségek kockázatát.
Az édesszájúak készíthetnek belőle lekvárt, szörpöt, fagyit, smoothiet, vagy bármilyen más, tetszőleges desszertet is.
Már az ókorban is ismerték a málnát, gyógynövényként tartották számon. Mivel görcsoldó, gyulladáscsökkentő, és baktériumölő hatással is bír, készíthetünk belőle teát is. A málnalevél tartalmaz vasat, kalciumot, valamint B-vitaminokban is gazdag.
Nem ritka, hogy javasolják a málnalevélből készült teát az állapotos kismamáknak szülés előtt, mivel ellazítja a méhet.
A málna egy kalóriaszegény gyümölcs, emiatt javasolt diétázóknak. Emellett zsírtartalma is igen alacsony. 10 dekagramm málnában például 52 kalória és 0,7 gramm zsír van, viszont annál több rostot és antioxidánst tartalmaz.
A málnában úgynevezett flavonoidok találhatók. Ezek olyan antioxidánsok, melyek segítenek a rák, az öregedés és a különböző gyulladások megelőzésében.
A gyümölcs C-vitamin tartalma ráadásul eléggé magas, 100 grammban 26 gramm C-vitamin található.
Ezzel a napi bevitel harmadát is biztosíthatjuk. A- és E-vitaminban is bővelkedik a gyümölcs, de ásványi anyagokban is gazdag, emellett kálium-, réz-, vas-, mangán- és magnéziumtartalma is kiemelendő.
A málna szezonja egészen júniustól szeptemberig tart. Egyes fajtái egy évben akár kétszer is megteremhetnek. A friss, nyers málnaszemek fogyasztása során részesülünk a leginkább az említett jótékony egészségügyi hatásokból.
(Forrás: Só Bors)