repülő autó

Az USA-ban is engedélyezték a repülő autók használatát

Pár napja foglalkoztunk vele, hogy a Japán kormány 2023-ra már forgalomba helyezné az első repülő autókat az országban. Nem kellett sokat várni az amerikai válaszra sem.


Ebben az évtizedben a repülő autók piaca elérheti az ezer milliárd dolláros határt is, ami jól érzékelteti, hogy már nem csak az elektromos autók versenyére kell figyelni, hiszen rövid időn belül a levegőben is röpködni fognak a különböző kialakítású autók.

rep\u00fcl\u0151 aut\u00f3

A SamsonSky tervei szerint közutakon is közlekedhetne az autójuk

samsonsky

New Hampshire első államként módosított az alternatív járműveket szabályozó törvényén, kifejezetten a repülő autók gyártása miatt. A „Jetsons Bill" elnevezésű törvénycsomagot múlt héten fogadták el, ami legalizálja a repülő járművet, mint közlekedési eszközt.

Erre elsősorban a gyártás és tesztelések hatékonysága miatt volt szükség, hiszen a tesztelni szándékozó cégek mentességet élveznek számos olyan jogszabály alól, amelyek alapesetben csak megnehezítik a körülményeket. Például már nem kell reptéren tárolni a repülő autókat.

rep\u00fcl\u0151 aut\u00f3

Még csak kifutóról.

samsonsky

A könnyítések hallatán újabb cégek szeretnének betörni az amerikai piacra, köztük az oregoni székhelyű Samson Sky is, amelynek leginkább kapóra jött a törvénymódosítás, hiszen a sima autóként is funkcionáló tervezetüket már a saját garázsukban is tudják tárolni.

Azért még így se képzeljük, hogy bárki használhatja az otthon elkészített repülő autóját: külön pilótaengedély és farokszám kell hozzá és még mindig csak kisebb repülőterekről szállhatnak fel a járművel.

És hogy mikor helyezik forgalomba Amerikában az első repülő autót? Kevin Coburn, az amerikai székhellyel rendelkező kínai tulajdonú vállalat, a Terrafugia alelnöke így fogalmazott:


„Még nem tudok mondani semmit biztosan, de jóval kevesebb, mint 10 éven belül."

A verseny elkezdődött!

A figyelmetekbe ajánljuk