replülőgépen utazó férfi

Jó minőségű filterek és kevésbé jó minőségű maszkok: hogyan teszi a technológia és a személyes felelősség biztonságosabbá a repülést?


A koronavírus-járvány arra emlékeztet bennünket, hogy a tiszta levegőhöz való hozzáférés fontosabb, mint gondolnánk, és az egészségünket tekintve prioritás. Amíg az ipari szennyeződés volt eddig középpontban, a járvány a belső terek levegőminőségére irányította figyelmet. A levegő minősége ugyanis befolyásolja, hogy egészségesek maradunk vagy megbetegszünk. Fontos szempont, hogy milyen irányban mozog, mennyire engedi elterjedni a kórokozókat. Potenciális veszélyforrások lehetnek a templomok, bölcsődék, óceánjáró hajók, és pont ezek közé tartoznak a zárt terű kabinok is, mint a repülőgépek.

rep\u00fcl\u0151g\u00e9p covid utasok

Unsplash.com/James Stevenson

Ezért lehet meglepő az, hogy a repülőgépek belsejében tisztább a levegő, mint gondolnád. Ez a HEPA filtereknek és a hatékony cirkuláló rendszerekenek köszönhető a kereskedelmi repülőkön, ami persze nem feltétlenül vírus mentes, de mindenképp tisztább, mint az éttermekben, bárokban, üzletekben vagy épp a legjobb barátod nappaliában - áll a www.nationalgeographic.comcikkében.

​Hogyan tisztul a levegő a repülőgép belsejében?

A legtöbb (de nem mindegyik) repülőgép már fel van szerelve a HEPA (magas hatékonyságú részecske tisztító rendszerrel) filtereivel. „Ez azt jelenti, hogy a HEPA-val felszerelt repülőgépek levegőrendszere tükrözi a lemezes légáramlatot a vezérlő szobából, és nem keresztezi a bent lévő légáramlattal"- nyilatkozza Dr. Bjoern Becker a Lufthansa Group légitársaságtól. „ A levegőt a tetőből pumpáljuk a kabinba körülbelül egy yard erővel másodpercenként és ugyanezzel az erővel szívjuk ki az ablakok aljáról."

A kabin levegőjének kb. negyven százaléka HEPA rendszeren keresztül szűrődik, a maradék hatvan százalék friss levegő pedig a repülőgépen kívülről érkezik. „Így a kabin levegője átlagban minden harmadik percben teljesen felfrissül."

„Hivatalosan a HEPA filterek a levegő 99.97 százalékát átszűrik és csupán 0.3 mikronrészecske marad ellenőrizetlenül"- teszi hozzá Tony Julian levegő tisztasági szakértő az RGF Környezetvédelmi Csoportból.


A figyelmetekbe ajánljuk