Autós nyaralásra készülsz? Ezekre figyelj!
Nincs is annál kényelmesebb, amikor az ember autóval megy nyaralni. Nem kell igazodni a különböző járatokhoz és bárhol, bármikor meg lehet állni egy kis pihenőidőre. Ez mind szép és jó, az utazás azonban rémálommá válhat, ha a kocsi megadja magát. Fontos ezért, hogy egy-egy hosszú út előtt alaposan vizsgáljuk át annak műszaki állapotát, így nem ér minket kellemetlen meglepetés. Ebben a bejegyzésben áttekintjük a legalapvetőbb tudnivalókat, és az indulás előtt ellenőrzésre váró dolgokat.


Biztonsági, műszaki és egyéb ellenőrzések

Egy autó karbantartást, ápolást igényel. Természetesen nem életszerű, hogy valaki minden egyes indulás előtt alaposan megvizsgálja a kocsi műszaki állapotát. Időnként viszont elengedhetetlen, hogy rápillantsunk. A hosszú utak, nyaralások előtt pedig kifejezetten érdemes egy átfogó ellenőrzést végezni. Azon túl, hogy kicseréljük a szélvédőmosó folyadékot. A biztonság, és a műszaki állapot természetesen kéz a kézben jár. Emellett az esztétikai, illetve kényelmi szempontokról is célszerű gondoskodni. Főként akkor, ha gyermekkel utazunk. Nézzünk tehát pár alapvető dolgot.

Keréknyomás és profilmélység

Valószínűleg mindenki hallott már róla, sőt tanulta is, miért fontos a gumiabroncs profilmélységét ellenőrizni. Ráadásul külföldön eltérő szabályozás is vonatkozhat annak mértékére (általában 1,6 mm a minimális profilmélység). A keréknyomást időnként fel kell fújni, annak mértékéről a műszaki könyvben lehet tájékozódni. A nyomás beállításához akár a egy fújtatásra is kiválóan alkalmazható kompresszor is használható, így a benzinkútig sem kell elmenni. Ráadásul egy ilyen kompresszor azért is jó a háznál, mert számos házkörüli, felújítási munkában is jól használható.

Metabo BASIC 160-6 W OF elektromos dugattyús kompresszor, Zákány Szerszámház

Freepik

Folyadékok

Már az ablakmosó folyadék hiánya is okozhat veszélyes helyzeteket, a fék-, a motorolaj pedig végképp nem elhanyagolható. Léteznek továbbá olyan teszterek is, amelyekkel ellenőrizhető a folyadékok állapota.

Akkumulátor

A hirtelen fellépő aksi probléma valószínűleg sokak rémálma, amikor az autó egyszerűen nem indul be. A bajt azonban megelőzhetjük némi odafigyeléssel. Töltsük fel, vagy akár cseréljük ki, ha már évek óta nem volt rá példa.

Fékek ellenőrzése

A féktárcsák vizsgálata szinte szó szerint életmentő is lehet. Amennyiben a féktárcsák-, betétek vastagsága megközelíti a kézikönyvben előírt minimumot, cseréljük ki azokat.

Klíma, légkondicionáló

A klímás autóknál fontos, hogy azokat évente, vagy meghatározott időnként tisztítsuk ki. Főként olyan időszakban, amikor gyakran használjuk, hiszen így az egészségünkre sem lesz jó hatással a rossz levegő. Erre akár egy speciális spray tisztítószer is hasznos szolgálatot tehet.

Alapvető eszközök, felszerelések megléte

Az elsősegélydoboz, az elakadásjelző, és a fényvisszaverő mellények egyaránt kötelező felszerelések. Az sem túl kellemes, ha defektet kapunk, és nincs pótkerék az autóban. Egy-egy szerszám szintén nagyon hasznos lehet. Előfordulhat például, hogy a lehajtható napellenzőn meglazul egy csavar, emiatt leesik. Ilyenkor egy csavarhúzóval azonnal orvosolhatjuk a problémát.

Ellenőrzés házilag, vagy irány a szerviz?

Érdemes leszögezni, hogy még megannyi fontos műszaki szempontról lehetne említést tenni, hogy mi mindent érdemes időnként ellenőrizni a kocsiban. A komolyabb, biztosabb felülvizsgálathoz célszerű szakember, hozzáértők, szerviz segítségét igénybe venni. Talán drágának tűnik elsőre, de a keletkezett károk még annál is nagyobb anyagi terhet róhatnak ránk. Nem beszélve a még rosszabb eshetőségekről. A futómű, és a hasonló műszaki problémák feltérképezéséhez pedig sokszor olyan szemek kellenek, amelyek felismerik a leendő kockázatokat. Ennek ellenére pár alapvető dolgot mi magunk is bátran elvégezhetünk, például ilyen a keréknyomás, a klíma, és a felszerelések ellenőrzése.

A különböző eszközöket, felszereléseket és szerszámokat pedig érdemes egy megbízható, hiteles szakáruházból beszerezni. A Zákány Szerszámház kínálatában például kompresszort, tesztert, vagy járműakkumulátor-töltőt is lehet vásárolni.

A figyelmetekbe ajánljuk