David Bowie
Getty Images

Világhírű előadók, akiket ki nem állhatott David Bowie

David Bowie kemény bíráló volt. Elvégre nem is válhatott volna a zene egyik legkiemelkedőbb úttörőjévé anélkül, hogy ne lett volna kritikus véleménye a világról. Mindig is arra törekedett, hogy valódi és egyedi művészetet hozzon létre, ám saját sokszínűsége ellenére is egyenesen utált bizonyos zenei műfajokat, sőt néhány előadótól is borsódzott a háta.


Axl Rose

A nyolcvanas évek végén, Bowie komoly összetűzésbe keveredett Axl Rose-zal, a Guns N' Roses frontemberével. A banda legendás gitárosa Slash is beszámolt az incidensről memoárjában, amelyben felidézte, hogy a két énekes összeveszett Don Everly lányán, Rose akkori barátnőjén, Erin Everlynen.

1989-ben Bowie elment megnézni a Guns N' Roses-t a Rolling Stones előzenekaraként a The Cathouse-ban. Ola Hudsonnal, Slash édesanyjával ment, akit már évek óta ismert és akivel együtt is dolgozott. Egy ponton azonban Rose gúnyolódni kezdett, és néhány meglehetősen bicskanyitogató sértést vágott a fejéhez. Majd Bowie idegesen felpattant és távozott a Guns N' Roses szettje alatt. Akkoriban senki sem értette, mi történt, míg Slash el nem árulta, hogy Rose dühös volt Bowie-ra, amiért állítólag ráhajtott Erinre.

Ez is érdekelhet: A Földre pottyant legenda – David Bowie ma lenne 75 éves

Elton john

Elton John is célponttá vált, annak ellenére, hogy fiatalabb korukban együtt jártak különféle melegklubokba. A Rolling Stone-nak nyilatkozva 1976-ban Bowie Johnt a rock jelképes királynőjének nevezte, ami kétségkívül sértő kijelentés volt.

Erről Elton John később így nyilatkozott:

Kezdetben nagyon jó barátok voltunk. Együtt lógtunk Marc Bolannal, együtt jártunk klubokba, de aztán eltávolodtunk egymástól. A vége felé már nem voltunk annyira jóba.

Azonban az Elton Johnnak címzett sértések ezzel még korántsem értek véget.

Úgy vélem, hogy én vagyok a felelős az igényesség egy teljesen új iskolájáért. Ugye, Elton?

– csipkelődőtt Bowie.

John végül megbocsátott Bowie-nak, bár személyesen soha nem békültek ki. Az énekes gonosz megjegyzéseit a kokainfüggőségének tulajdonította, amely pont 1976 körül volt a legsúlyosabb.

Paul McCartney 

1996-ban, amikor a Beatles hatásáról beszélt, megpróbálta lerántani a leplet érzelmeiről a liverpooli zenekar iránt:

Az olyan zenekarok, mint a Beatles, rendkívül nagyok voltak az eladott lemezek és a befolyásuk tekintetében, és egyértelműen hatással voltak a hatvanas években a fiatalokra és a zeneiparra, de a hatásukból valójában nagyon kevés érződik ma.

Bár revizionista volt, Bowie mégis nagyon tisztelte a Beatlest. 1995-ben, amikor a néhai frontemberükről, John Lennonról beszélt, a következőket mondta:

Azt hittem, hogy örökké haverok leszünk, hiszen egyre jobban kijöttünk egymással, de ez az egész már csak egy fantázia. Ám tudom, hogy melyik Beatle-t szerettem mindig is.

Paul McCartney-ról azonban nem így vélekedett. Arra a kérdésre, hogy mit gondol az olyan kortársakról, mint a Rolling Stones és Paul McCartney, Bowie kifejtette, hogy míg az előbbinek néhány munkája tetszik neki, McCartney-ért nem rajong túlzottan, és nem igazán kedveli a munkásságát sem.

Ez is érdekelhet: Ilyen volt Freddie Mercury és David Bowie legelső találkozása

The Jesus and Mary Chain

Alapvetően azt képzelné az ember, hogy Bowie a skót alt-rock hősök, a Jesus and Mary Chain rajongója volt. Amikor 1985-ben a Psychocandy című debütáló albumukkal áttörést értek el, igazi újítóknak számítottak, akik a rágógumipoppal kevert noise rock egyik formájával keltettek feltűnést.

Második albumukkal, az 1987-es Darklandsszel azonban a zenekar finomított a hangzáson, és egy sokkal himnikusabb formát hozott létre, amely olyan dalokat eredményezett, mint az April Skies és a Happy When It Rains. A könnyebben fogyasztható hangzás ellenére a Musician-nak adott interjújában David Bowie a zenekart egyenesen szörnyűnek és túl szofisztikáltnak nevezte.

A figyelmetekbe ajánljuk