Tina Turner 2019-ben, Németországban egy musical bemutatója előtt.

A BMG kiadó veszi át a "rock'n'roll királynője" felvételeinek és arculatának kezelését.


Tina Turner eladta a BMG zenei kiadónak a hat évtizedet felölelő zenei katalógusának jogait, köztük olyan slágereket, mint a What's Love Got to Do With It és a Private Dancer.

A "rock'n'roll királynője" a BMG történetének legnagyobb, egyetlen előadóval kötött üzletében eladta felvételeinek művészi és szerzői jogait, valamint nevének, arculatának és képmásának kezelését. Az érintettek az adás-vétel összegét nem hozták nyilvánosságra – írja a The Guardian.

A 81 éves Turner a legújabb nagy művész, aki a streaming-korszakban az örökzöld slágerek robbanásszerűen növekvő értékéből részesül, Bob Dylan és a Universal Music 300 millió dolláros (90 milliárd forint) megállapodása, valamint Neil Young és a Hipgnosis zenei cég közötti üzlet nyomdokaiba lépve.

A streaming-forradalom ismét rendkívül értékessé tette a művészek jogdíjjogait, és az idősödő sztárok számára ez egyre inkább a vagyontervezés fontos részét képezi.

Turner, aki a megállapodás után továbbra is a Warner Music előadója marad, elismerte az üzlet szükségességét.

Mint minden művésznek, nekem is személyes ügyem az életművem, a zenei örökségem védelme. Biztos vagyok benne, hogy a BMG és a Warner Music révén a munkám profi és megbízható kezekben van

- mondta.

Decemberben Dolly Parton – akinek hatalmas értékű dalportfóliója többek között az I Will Always Love You és a 9 to 5 című dalokat tartalmazza –, azt mondta, hogy "üzleti, vagyontervezési és családi okok miatt" fontolgatja 3000 dalának eladását.

A Bertelsmann médiakonglomerátumhoz tartozó BMG, amely az RTL páneurópai műsorszolgáltató és a Penguin Random House kiadó tulajdonosa, már képviseli vagy birtokolja többek között Mick Jagger és Keith Richards, John Lennon és Ringo Starr, Mick Fleetwood, az Iron Maiden, Kurt Cobain és David Bowie műveinek jogait.

Tina Turner zenei útja szó szerint emberek százmillióit inspirálta világszerte, és továbbra is új közönséget ér el. Megtiszteltetés számunkra, hogy elvállaltuk Tina Turner zenei és kereskedelmi érdekeltségeinek kezelését

- mondta Hartwig Masuch, a BMG vezérigazgatója.

A figyelmetekbe ajánljuk