freddie mercury félmeztelenül 1982-ben koncert

Ilyen volt Freddie Mercury és David Bowie legelső találkozása

Freddie Mercury és David Bowie duója jól ismert az Under Pressure című dalnak köszönhetően, azonban a páros kapcsolata még a hírnév előtti időkre nyúlik vissza. Mindketten fiatal, civil feltörekvők voltak, akik arról álmodtak, hogy egy nap népszerű rocksztárokká válnak. Ám akkor még igencsak messze álltak attól, hogy megvalósítsák lehetetlennek tűnő ambíciójukat.


Miután 1969-ben Mercury otthagyta a főiskolát, a zeneiparban szeretett volna érvényesülni, de szüksége volt egy hétköznapi állásra is, hogy ki tudja fizetni a számláit. A zene mellett nagy szerelme volt a divat, ezért úgy döntött, hogy ezt az utat választja, és munkát kapott egy használtruha boltban a londoni Kensington piacon.

Ez is érdekelhet: Egy furcsa hóbort nyomában: miért aludt a Depeche Mode-os Dave Gahan koporsóágyban?

A nagy találkozásra pedig akkor került sor, amikor Bowie-t az Ealing Art College-ba hívták egy ebédidőben tartott előadásra. Mercury egyike volt a jelenlévő diákoknak, akit Bowie karizmatikus kisugárzása azonnal lenyűgözött. Majd egész nap Bowie-t követte, még azt is felajánlotta neki, hogy cipeli a felszerelését, és segített a színpad felállításában is.

Ezután azonban jó pár évig nem találkoztak, ám ismét keresztezték egymás útjait – akkor találkozott Bowie-val újra, amikor Roger Taylorral együtt el kezdtek dolgozni Alan Mair standjánál a Kensington piacon. Korábban megpróbálták saját standjukat működtetni, de hamarosan rájöttek, hogy nem az üzletben van tehetségük. Mair viszont jóban volt Bowie akkori menedzserével, az énekes ezért látogatta meg.

A Space Oddity ugyan hatalmas sláger lett, de nem volt sok pénze. Tipikus zenei biznisz! Azt mondtam neki: nézd, elviheted ingyen. Freddie pedig rásegítette Bowie-ra a csizmát. Szóval ott volt Freddie Mercury, bolti eladóként, aki a popsztár David Bowie-nak adott egy pár csizmát, amit nem engedhetett meg magának

– emlékezett vissza jó pár évvel később Mair.

Mair azt is hozzátette, hogy Mercury mintaszerű alkalmazott volt:

Mindig hatékony volt, nagyon udvarias. Soha senki nem panaszkodott rá, soha nem voltak magatartás problémái. Mindig kicsit később ért oda, de ez nem számított.

Ez is érdekelhet: Vett egy festményt az ócskapiacon, kiderült, hogy David Bowie készítette

Félelmetes belegondolni abba, hogy 12 évvel azután, hogy az Ealing Art College-ban először találkoztak, Freddie Mercury és David Bowie a bolygó két legnagyobb előadójává vált. Majd elhatározták, hogy az Under Pressure című számban egyesítik tehetségüket, aminél jobb döntést nem is hozhattak volna.

A figyelmetekbe ajánljuk