50 éves a Queen – 5+1 halhatatlan sláger a legendás együttestől

50 éves a rocktörténelem egyik legmeghatározóbb együttese. Ugyan 1970-ben alapították, de az aktív évei egy évvel későbbről kezdődtek, ami a mai napig tart, de egy pótolhatatlan hiánnyal: Freddie Mercury 1991-es halálával egy fejezet véget ért a banda történetében.


Az évtizedek alatt jócskán termelték a jobbnál jobb dalokat, amiből most kiválasztottunk 5+1 kedvencet. A lista természetesen nem teljes. Lehetetlenség választani a rengeteg sláger közül, de azért tettünk egy próbát.

Killer Queen

Az 1974-es Sheer Heart Attack című album második dala, ami egy csapásra hatalmas siker lett. Freddie Mercury művészete több ízben volt egyedi és újító, ezzel együtt pedig ő volt az első mainstream énekes, aki a 20. század eleji kabarézenét felidézve a „nagymenő prostituáltakról" szeretett volna dalt írni. A Killer Queen megjelenése után a kritikusok elismerve az együttes munkáját, csak ennyit fűztek hozzá:

„A Queen úgy tűnik nem egyslágeres együttes lesz"

Who Wants To Live Forever

Ki ne ismerné a Queen 1986-os A Kind of Magic albumáról ezt a számot? Az együttes egyik legszívbemarkolóbb szerzeménye, ami egyben a Hegylakó című film betétdala is.

„A Hegylakó egy olyan emberről szól, aki rájön, hogy halhatatlan, és nem igazán tudja elfogadni ezt a tényt. Hiába figyelmeztetik, hogy ne legyen szerelmes, mert bajba kerül, természetesen mégis szerelembe esik. És a lány, akibe belehabarodik, felnő, megöregszik, majd a karjai közt hal meg. Ez áttört egy gátat bennem"

– nyilatkozta a dal szerzője, Brian May.

Under Pressure

Nem maradhat le a listáról, a már legendásnak számító basszushangzásáról ismert Under Pressure sem. A dal, melyről a mai napig nem tudni ki írta: David Bowie vagy a Queen? A basszusvonal eredete a legvitatottabb. Bowie mindvégig azt állította, hogy nem ő írta és, amikor megérkezett a stúdióba, akkor már kész volt. Ezzel szemben John Deacon, a banda basszusgitárosa Bowie-t jelölte meg szerzőnek. A dal munkacíme People On Streets volt, végül pedig abban állapodtak meg, hogy ez lesz a végső cím is. Azonban Bowie-nak időközben eszébe jutott egy találóbb, ami nem volt más, mint az Under Pressure. Felhívta az együttest, akik egyet értettek vele.

We Will Rock You

A ritmus, amit mindenki ismer. Az ikonikus dal Brian Maynek köszönhető, akit megragadott a koncerteken az együttessel éneklő közönség, és szeretett volna egy olyan dalt írni, amit a rajongókkal közösen tudnak előadni. Így jelent meg az 1977-es News of the World albumon, amivel az első nemzetközi sikerüket sikerült elérniük akkoriban. A megjelenés után minden turnén megszólalt a két dobbantás és az egy darab taps jól csengő ritmusa.

Somebody To Love

Az egyik tökéletes példája, hogyan tudta az együttes minden paraméterét kihasználni a stúdiónak. Az 1976-ban megjelenő dal az A Day at the Races stúdióalbumából származik, és Mercury ismét olyan műfajba nyúlt, amit eddig nem ismerhetett a publikum. Éneklés terén Mercury mellett Roger Taylor és Brian May is nagy szerepet kapott, akiknek kórusát felülvételezték, amitől a végeredmény úgy hangzik, mintha egy száztagú kórust hallanánk.

Mercuryt egyik kedvenc előadója, Aretha Franklin inspirálta, ami miatt a több mint ötperces dal erősen hajaz a gospel és soul stílusára.

+1: Bohemian Rhapsody

Nem maradhat ki a rocktörténelem egyik legelismertebb alkotása sem. Az ötlet Mercury fejéből pattant ki, aki a dal minden részletét saját maga tervezte, és felügyelte azt. Beszédes, hogy a Bohemian Rhapsody megszületéséhez három hét kellett – akkoriban egy teljes albumot vettek fel ennyi idő alatt.

A dal hosszú utat járt be, amíg méltó helyére került: a kiadójuk le akarta rövidíteni a hatperces anyagot, mivel féltek, hogy a rádiók a hossza miatt nem fogják majd játszani, de Mercury elképesztőnek tartotta, hogy miután összegyúrt három dalt egybe, azt kérik tőle, hogy szedje őket szét, ezért nem csinálta meg.

Végül Mercury rádiós barátjához, Kenny Everetthez vitték be saját kézzel az anyagot, aki lejátszotta a rádióban. Akkor még nem volt kapható a 1975-ös A Night at the Opera album – részben a Bohemian Rhapsody körüli konfliktus miatt –, ezért a rajongók a kiadót hívogatták, hogy hol lehet megvenni a lemezt, akik roppant dühösek voltak az együttesre, de végül beadták a derekukat. Jól tették.

A figyelmetekbe ajánljuk