Marilyn Monroe, Happy Birthday, Mr. President

1962. május 19-én egy ismerős dallam csendült fel John F. Kennedy adománygyűjtő estjén, a dal, melyet emberek millió számtalanszor hallhattak már, ám Marilyn Monroe egy teljesen hétköznapi gesztust is a popkultúra egyik legemlékezetesebb pillanatává varázsolt. Happy Birthday, Mr. President!Marilyn Monroe-t senkinek sem kell bemutatni, az ötvenes évek egyik legnagyobb hollywoodi csillaga, színésznő, szexszimbólum, feleség, nő és a boldogságát hajkurászó kislány, aki talán sosem találta azt meg. Az újságok kedvenc főhőse, így a magánéletét örökké pletykák övezték, s bár nyilvánosan sosem ismerte el románcát az USA egykori elnökével, John F. Kennedy-vel, nyílt titok, hogy a szeretője volt.

Természetesen sosem jelentek meg együtt nyilvánosan, csupán azon az estén láthatták őket ténylegesen egymás mellett, amikor az elnök a 45. születésnapját ünnepelte a New York-i Madison Square Gardenben. Marilyn pedig nem bízta a véletlenre.

Bámulatos ruháját egy fiatal tervező, Bob Mackie alkotta meg, valamint az Oscar-díjas jelmeztervező, Jean Louis fejezte be, aki egy áttetsző, mélyen dekoltált, mintegy 2500 darab kristállyal kirakott estélyit tervezett neki. A ruha olyannyira testre simuló volt, hogy a dús idomokkal rendelkező Monroe-n szinte második bőrként szuperált. A színésznő nem viselt semmiféle fehérneműt annak érdekében, hogy az illeszkedés hibátlan legyen.

Így nem meglepő, hogy a közönség lélegzete is elakadt és hatalmas botrányt kavart, amikor a színésznő a pódiumra lépett ruhakölteményben, hogy elénekelje J. F. Kennedy-nek a Happy Birthday című dalt. Monroe lassú, már-már erotikus előadásmódja az izgalomnak vagy sajátos szexi imidzsének is betudható volt, ám később kiderült, hogy azért énekelt így, mert iszonyúan elfáradt. Közvetlenül az elnök köszöntése előtt eltévedt a Madison Square Gardenben, és futva sietett a színpadra.

A színésznő anno 1440 dollárt fizetett az ikonikus ruháért, ami napjainkban körülbelül 12000 dollárnak felelne meg, ám annak értéke a legendás előadás után jócskán megemelkedett. Egy 1999-es aukción 1,26 millió dollárért kelt el, pár évvel ezelőtt, 2016-ban pedig már 4,8 millió dollárért vette magához a Ripley's Hollywood Boulevard Múzeum.

(rd)

A figyelmetekbe ajánljuk