birsalmasajt

Hamisítatlan őszi csemege: így készíts egyszerűen birsalmasajtot!

Itt az ősz, ezzel együtt pedig a sötét és esős idő, így egyre több időt töltünk otthon. Fontos, hogy a mindennapi hangulatunkkal eleget foglalkozzunk, amit akár az is megsegíthet, hogy könnyed és finom receptekkel kényeztetjük magunkat és a családunkat. Most egy pofonegyszerű birsalmasajt receptet mutatunk, amit mindenki imádni fog!


Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 1 kg cukor
  • 1 darab citrom

Elkészítése:

A birsalmamasszát tegyük vissza a fazékba és öntsük hozzá a citromlevet, hogy ne színeződjön el, majd adjuk hozzá a cukrot is. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.

Hűtsük szobahőmérsékletűre. Ha téglalap alakú tömböket szeretnénk, öntsük fóliával bélelt őzgerincformába. Száraz, hűvös helyen tároljuk két-három napig, majd ha a teteje megszilárdult, borítsuk ki sütőpapírra, hogy a másik oldala is tudjon szikkadni. Minimum egy-két hétig hagyjuk tovább megszilárdulni, közben időnként forgassuk át, hogy minden részét érje levegő, különben befülled és penészesedik.

Ha nincs a lakásunknak olyan pontja, ami az előbbi kívánalmaknak megfelel, a szobahőmérsékletűre hűlt birspürét öntsük inkább egy sütőpapírral bélelt tepsibe, oszlassuk el egyenletesen, körülbelül két centiméter vastagságúra és a sütőben 50 fokon, résnyire nyitott ajtó mellett négy-öt óráig szárítsuk. Miután kivettük, hagyjuk kihűlni és vágjuk kockákra vagy rudakra.

A figyelmetekbe ajánljuk