Hozzávalók:
- 1 kg birsalma
- 1 kg cukor
- 1 darab citrom
Olvasd el ezt is! Ez a kétrétegű sütőtökös pite az ősz legnagyobb kedvence lehet – recept
Elkészítése:
A birsalmamasszát tegyük vissza a fazékba és öntsük hozzá a citromlevet, hogy ne színeződjön el, majd adjuk hozzá a cukrot is. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.
Hűtsük szobahőmérsékletűre. Ha téglalap alakú tömböket szeretnénk, öntsük fóliával bélelt őzgerincformába. Száraz, hűvös helyen tároljuk két-három napig, majd ha a teteje megszilárdult, borítsuk ki sütőpapírra, hogy a másik oldala is tudjon szikkadni. Minimum egy-két hétig hagyjuk tovább megszilárdulni, közben időnként forgassuk át, hogy minden részét érje levegő, különben befülled és penészesedik.
Ez is érdekelhet: A hétvégi desszertek sztárja – így készül a karamellizált körtés flan
Ha nincs a lakásunknak olyan pontja, ami az előbbi kívánalmaknak megfelel, a szobahőmérsékletűre hűlt birspürét öntsük inkább egy sütőpapírral bélelt tepsibe, oszlassuk el egyenletesen, körülbelül két centiméter vastagságúra és a sütőben 50 fokon, résnyire nyitott ajtó mellett négy-öt óráig szárítsuk. Miután kivettük, hagyjuk kihűlni és vágjuk kockákra vagy rudakra.