karamellizált körte
Fotó: Shuttestock

Illusztráció.

A hétvégi desszertek sztárja – így készül a karamellizált körtés flan

Az ősz egyik legkedveltebb szezonális gyümölcse a körte, amely szinte bármilyen formában felhasználható. Ha például valamilyen különleges desszertre vágyunk, kipróbálhatjuk a gyümölcs karamellizált változatát, de ne hagyjuk ki a latin-amerikaiak kedvenc desszertkrémjét, a flant sem.


A vaníliás, karamellel nyakon öntött puding elkészítése ugyan jó néhány lépést és egy egészestét hűtést is tartalmaz, mégis megéri megfőzni a fantasztikus krémdesszertet – pláne, hogy könnyed állaga és visszafogott, édes ízvilága tökéletesen passzol a karamellizált körtével.

Ha könnyed, egyszerű desszertre vágysz! Itt a legegyszerűbb, sütés nélküli desszert titka!

Összetevők:

  • 6 dl tej;
  • 4 dl magas zsírtartalmú tejszín;
  • 2 narancs héj nélkül;
  • 1 vaníliarúd;
  • 485 gramm cukor;
  • 8 tojásfeháérje
  • 2 db nagyobb tojás;
  • olívaolaj;
  • víz;
  • 1 citrom;
  • 10 darab Vilmos körte;
  • 115 gramm sótlan vaj;
  • 250 gramm méz.

Így készítsük el:

flan

A latin-amerikai krémdessztert, a flan

Fotó: Shutterstock

Egy közepes méretű lábasba öntsük bele a tejet, a tejszínt, reszeljük bele egy fél narancs héját, majd adjuk hozzá a vaníliarúdban található magocskák felét. Öntsünk bele 130 gramm cukrot, majd közepes lángon melegítsük fel. Mikor összeállt a krém, vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ezalatt válasszuk szét a 8 tojásfehérjét és a 2 egész tojást, majd miután a krémhez adtuk, keverjük össze. A kész masszát öntsük át egy tálba, fedjük le és hagyjuk pihenni egy éjszakát a hűtőben.

Melegítsük elő a sütőt 250 Celsius-fokra. Vegyünk elő 10 darab ramekin tálat (kisebb porcelán edény, amelyben a csokoládészuflé is készül). és kenjük ki olívaolajjal. Adagoljuk az edényekbe a krémet nagyjából a tál háromnegyedéig. Vegyünk elő egy rácsos sütőtepsit és öntsünk forró vizet az aljára. Ezután helyezzük el a rácson a tálakat. Süssük nagyjából 1 órán át, majd óvatosan vegyük ki az edényeket és hűtsük szobahőmérsékletűre, ezután tegyük 4 órára a hűtőbe, hogy összeálljon a krém.

Öntsünk vizet egy nagyobb lábasba, adjuk hozzá a maradék cukrot, reszeljünk bele citrom- és narancshéjat, valamint adjuk hozzá a vaníliarúd maradékát. Forraljuk fel, majd kevergessük, míg elolvad a cukor. Dobjuk a lábasba a felcikkezett körtéket, majd fedjük le. Közepes lángon melegítsük nagyjából 15 percig, míg megpuhulnak a gyümölcsdarabok.

Vegyük ki egyesével a körtecikkeket és tegyük őket egy tálba. Amíg kicsit hűlnek, egy kisebb edénybe forraljuk fel a vajat és a mézet, míg aranybarna színű lesz (körülbelül 4 perc). Ekkor tegyünk bele annyit a körtéből, amennyi elfér az edényben és nagyjából 12 perc alatt karamellizáljuk meg. Végezetül tegyük vissza a körtéket a tálra és locsoljuk meg a cukros szósszal. Tálalás előtt mártsuk forró vízbe a pudingot tartalmazó tálak alját, majd egy vékony hegyű kés segítségével vegyük ki óvatosan a bennük lévő krémet Adjuk hozzá a kívánt mennyiségű körteszeletet és már fogyaszthatjuk is.

(Forrás: Food and Wine)

A figyelmetekbe ajánljuk