lencseleves

Ettől a hozzávalótól lesz tökéletes a szilveszteri lencseleves

Gazdag szeretnél lenni a következő évben? Egyél lencsét az új év legelső napján – tartja a jól ismert mondás. Sokan ilyenkor a megunhatatlan lencseleves mellett döntenek, ám azt kevesen tudják, hogy egy teljesen hétköznapi gyümölccsel igazán pikáns fogást varázsolhatunk belőle.


A lencselevest többféleképpen készítjük el, de gyümölcsöt hagyományosan nem szoktunk tenni bele. Bár a klasszikus receptekben nem fogjuk megtalálni, és lehet, hogy magunktól sem jutott volna eszünkbe, újévkor érdemes kipróbálni, hogyan születik újjá a lencseleves a körtének köszönhetően – írja a Vince.

Ez is érdekelhet:Ha újév, akkor lencse! – íme, egy pofon egyszerű lencsefőzelék recept

A körte finom édességet kölcsönöz a levesnek anélkül, hogy elnyomná a tradicionális összetevők ízét. Kiválóan működik a klasszikus babérleveles, kolbászos újévi verzióval. Plusz pont, hogy a gyümölcs antioxidánsokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, így egészségesebb is lesz tőle a lencselevesünk.

A körte felhasználásának csak a fantáziánk szab határt. Ha a lencsével, kolbásszal és répával együtt a körtedarabokat is meg szeretnénk enni, érdemes kisebb szeletekre vagy kockákra vágni. Ilyenkor meg is piríthatjuk, ezzel karamellizált ízt kölcsönözve az ételnek. Ha pedig inkább csak ízesítenénk vele a levest, gondoljunk rá úgy, mint egyfajta egész fűszerre. Ebben az esetben vágjuk nagyobb darabokra, és tálalásnál hagyjuk a lábasban.

Azonban figyeljünk: a kevesebb több. Ha túl sok körtét használunk, előfordulhat, hogy annyi gyümölcsösséget nyerünk ki belőle, ami a lencselevesnek már nem áll jól. Az egyik recept 8 fő esetén egy egész körtét ajánl, ami nem több 20 dekagrammnál.

Bár a hazai körteszezon július és október közé esik, télen is találunk kiváló minőségű, megfizethető körtét. Érdemes kísérletezni a különböző fajtákkal, hogy biztosan megtaláljuk a mi ízlésünknek megfelelőt. Egyébként nem kötelező friss gyümölcsöt használnunk, a körtebefőtt is tökéletes, csak bánjunk vele óvatosan, nehogy túlságosan megédesítse a levesünket.

A figyelmetekbe ajánljuk