Egy tál könnyed leves nyáron is jól tud esni. A gyümölcsleveseket leszámítva mindegyik leves esetében elengedhetetlen só a főzés során. Emiatt pedig sokszor baleset is történik: a legtapasztaltabb séfekkel is megeshet, hogy túlsóznak ételeket. De hogyan orvosoljuk?
A Vince cikke szerint nem érdemes akkor sem bepánikolni, ha már a főzés közben úgy érezzük, hogy túltoltuk a sót. Még meg lehet menteni a levesünket.
De miért sózzuk el egyáltalán?
- Nem megfelelő típusú só használata. Még ha pontosan is követjük a recept utasításait, az asztali só használata ott, ahol kóser sót írnak elő, túlsózást eredményezhet.
- Elmarad a kóstolás. Egy leves aromája könnyen változhat, miközben az alapanyagokat hozzáadjuk és a leves forr (vagyis vizet veszít). Ezért fordulhat elő az, hogy a receptek különböző pontjain írnak elő sózást, nem pedig egyetlen lépésben. A legjobb, ha a levest fokozatosan ízesítjük, folyamatosan kóstolva és szükség esetén igazítva menet közben.
- Észrevétlen sózás. A különféle fűszerkeverékek, leveskockák, vagy akár a sajtok mind különböző mennyiségű sót tartalmaznak. Érdemes ezért ellenőrizni a címkén a sótartalmat és kóstolni a levest, miután ezeket az összetevőket hozzáadtuk, mielőtt még tovább sóznánk.
Olvasd el ezt is! 7 gyakori hiba, amit az ételek lefagyasztásakor elkövethetsz
Ha megtörtént a baj
- Hígítsuk alaplével! Ha több folyadékot adunk a leveshez, az felhígítja a sótartalmat. Elvileg a víz is jó, de sokkal ízesebb eredményt ad, ha az eleve használt főzőlével operálunk.
- Elő a tejtermékekkel! Egy csepp tejszínnel, joghurttal vagy tejföllel a recepttől függően enyhíthetjük az erős sós ízt a hozzáadott tejzsír gazdagságával.
- Növeljük a savasságot! Néha az ételek csak túlsózottnak tűnnek, pedig valójában csak egy kis citromra vagy egy csipetnyi ecetre lenne szükségük.