kisüsti pálinkák
Fotó: Schiszler pálinka

Díjnyertes pálinkák

Kóstoltál már madárberkenye pálinkát? Ha nem, irány Soltvadkert!

A Schiszler pálinkafőzdében a hagyományos gyümölcspálinkák mellett az exkluzívnak számító Kieffer-körte is kapható. A minőség garantált, így a díjak sem kerülik el Schiszleréket.


Habár a szőlő kivételével a Schiszler felvásárolt gyümölcsből készíti pálinkáit, a termelőikkel már a kezdetek óta együtt dolgoznak. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy amennyiben lehetséges, minden alapgyümölcs a közvetlen környezetükből származzon. Ez a gondolatiság és az évek során kialakult baráti kapcsolatok biztosítják azt, hogy a Schiszler Péter nevével ellátott termékek mindig garanciát jelentenek a magas minőségre. Nem is meglepő, hogy a januári Quintessence pálinkaversenyen újra bőségesen termett babér számukra: három Champion-díjat, négy aranyérmet, egy ezüstöt és négy bronzot vittek haza soltvadkerti üzemükbe.

A főzőmester örömteli, ám sok munkával járó posztját évek óta Farkas Miklós tölti be. Feladatai közé tartozik a lepárlóüzem kis létszámú csapatának irányítása, valamint azt is ő felügyeli, hogy mindig elsőrangú termékek kerüljenek csak a palackokba.

„Hűek vagyunk ahhoz a gondolathoz, hogy a palackba zárt termékek valós értéket képviseljenek"– vallja. Különösen fontosnak tartja kiemelni, hogy az elismerések és díjak lényegesek, ám kulcsfontosságú tény az is, hogy a fogyasztók ugyanabból a főzetből kapják termékeiket, mint a szakmai zsűri – azaz náluk nincsenek rezervált palackok.

Igazi kuriózum

A párlatmester szívéhez minden pálinka egyformán közel áll, a legszívesebben mégis a legegyedibb tételeikről beszél. A madárberkenye mandulás, virágos, ismeretlen, mégis európai fűszereket és ízeket hozó pálinka, amelyet rendre díjakkal halmoznak el a versenybírák. Ez a pálinka igazán exkluzív: „olyan, mintha a párlatok Rolls-Royce-át innánk", hiszen egy mázsa termésből csupán nyolc dl főzet készül.

„A madárberkenye egy olyan tételünk, amelyhez a gyümölcsöt nem a környékből, hanem jóval északabbról szerezzük be. A Mátrában őshonos, nálunk nem teremne ilyen szépen. Másik büszkeségünk a ház pálinkája, a Kieffer-körte, amely viszont azért is olyan becses számunkra, mert egy autochton fajtáról van szó: ez a gyümölcs itt, nálunk őshonos. A ház indulása óta fogadjuk ezzel a hozzánk betérő vendégeket, és a céklából készült párlatunk mellett most ez a tételünk érdemelte ki a harmadik Champion-díjat."

​Kétféle lepárlás

Bár Miklós szerint elsősorban a kisüsti lepárlással készült tételekkel lehet igazán kivívni a szakma és a fogyasztók elismerését is, pont ez utóbbi célközönség folyamatos újdonságéhségét is ki kell valahogyan elégíteni. Éppen ezért pár éve beszereztek egy divatosnak számító tornyos lepárlót, és az alapgyümölcsökkel – szilva, meggy, barack – folytatnak úgynevezett blendelést. A technológia lényege, hogy ugyanazon gyümölcsből két különböző eljárással készítenek pálinkát, és figyelembe véve a közízlést, ezeket a megfelelő arányban házasítják egymással.

A figyelmetekbe ajánljuk