Ismét díjazzák a magyar borszakma kiválóságait - visszatér a Vince Gála

Ismét díjazzák a magyar borszakma kiválóságait - visszatér a Vince Gála

November 19-én a Vince ismét megrendezi a Vince Gálát, hazánk kiemelt jelentőségű borünnepét, amely a most elindult Vince-platform debütáló eseménye is lesz egyben.Október elején elindult a Vince platformja: a vince.hu ezzel tért vissza hagyományaihoz, a prémium gasztronómiai tartalmakhoz, szolgáltatásokhoz. Tette ezt természetesen a mai kor követelményeinek megfelelő letisztult, átlátható formavilág és nyelvezet segítségével.

A platform egyfajta első „mérföldköve” az idén szintén alapos megújuláson átesett Vince Díj és Vince Gála. A művészi alkotói munka és a borkészítés két rokon műfaj. Mindkettő az (alap)anyag tiszteletéről, a precizitásról, a küzdeni tudásról, a szabad önkifejezésről és a magas minőségre törekvésről szól.

A 2021-ben útjára indított Vince Díj célja, hogy a díjazott borok között mindenkor a magyar pincészetek művészi igényességű alkotásai kapjanak helyet.

A rendkívül erős jelöltlistára valóban művészi alkotásnak minősülő borok kerültek fel. Ez nem csoda, hiszen a tételek szigorú rostán mentek át. Első lépésként a Vince által felkért hazai boros szakemberek ajánlották az általuk legmagasabbra értékelt magyar borokat az összesen 20 kategóriába. Az így létrejövő listákból aztán minden kategóriában létrehozzák a szűkített listát, ami már csak három tételt tartalmaz. Itt azonban még nem ér véget a verseny, hiszen a három „dobogósból” az aranyérmest is kiválasztják. Ez már a közönség bevonásával, internetes szavazás formájában zajlik. A verseny jelenleg ennél a szakasznál tart, a közönségszavazás október 31-ig tart, addig bárki leadhatja a voksát a már említett szűkített listára ezen az oldalon.

Az elmondott folyamat miatt a Vince Díj egyedülálló a maga nemében, és éppen ezért megkerülhetetlen: a világon kevés olyan bormustra létezik, ahol a szakma (ajánlás) és a fogyasztók (közönségszavazás) értékelésének közös metszete adja ki a győztes bort.

A Vince Díj túlmutat egy szakmai eseményen. A széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást, miközben nem titkolt célja természetesen az is, hogy a minőségi italfogyasztás értékét közvetítse

– emelte ki a kettős megmérettetésben rejlő értéket Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője.

Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője

Bácsi Róbert László

A fentiek fényében kijelenthető, a Vince Díj az egyik legjobb és szakmailag legmegalapozottabb viszonyítási pont a fogyasztóknak. A díjazott tételeket felvonultató Vince Gála pedig kihagyhatatlan esemény a bor iránt érdeklődők számára.

A szervezők a „boralkotások” bemutatására megtalálták az igazán méltó helyet, a művészet egyik legfontosabb színterét: 2022. november 19-én 15 órától a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Vince Gálának. Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeumot Európa legjelentősebb múzeumai között tartják számon, gyűjteményei az európai képzőművészet szinte minden ágának összes korszakába bepillantást engednek. Egészen különleges pillanat lesz a november 19-i Vince Gála, ahol a vendégek a nagymesterek művei között sétálva kortyolhatják a bort, az emberiség másik megkülönböztetett alkotását.

Szépművészeti Múzeum, Román Csarnok

Az eseményt a Vince Díjak átadásának ceremóniája koronázza meg, melynek keretében a nyertesek megkapják a kortárs képzőművészek által megálmodott Vince Nagydíjakat. Az estet a legkiválóbb gourmet-fogások, többek között champagne-ok és osztrigaválogatások, valamint mesterkurzusok és workshopok teszik felejthetetlenné. A jó hangulatról az esemény házigazdája, a magyar bor és gasztronómia ügye iránt évtizedek óta elkötelezett színész, Anger Zsolt gondoskodik.

A 2022-es Vince Gála minden tekintetben új szintre emeli a magyar borok ünnepét. Igazi társasági eseménnyé, közösségi élménnyé nemesíti, a borkészítést magát pedig művészi rangra emeli. A szervezők hiszik, hogy törekvésük találkozik az igényes, a világra nyitott, a kultúra minden formájára szomjazó, borszerető emberek vágyaival. Ennek szellemében hívnak minden érdeklődőt november 19-re, a Vince Gálára, a magyar bor és művészetek közös ünnepére.

Jegyek többféle kombinációban, számos kedvezménnyel már megvásárolhatók a Vince-platformon!

A figyelmetekbe ajánljuk