john f. kennedy a gyilkosság előtt dallasban
Getty Images

60 éve gyilkolták meg John F. Kennedyt – 6 érdekesség a merényletről

Az 1963-as John F. Kennedy elnök elleni merénylet az Amerikai Egyesült Államok történelmének egyik legmeghatározóbb eseménye volt, amely mélyen bevésődött az amerikai köztudatba. A gyilkosság körül számos elmélet és spekuláció kering, mi pedig összegyűjtöttünk néhány érdekességet róla.


Napra pontosan hatvan évvel ezelőtt, 1963. november 22-én hatalmas tömeg vonult ki Dallas utcáira, hogy köszöntsék az Egyesült Államok 35. elnökét. 12 óra 30 perckor azonban lövések szakították félbe az üdvrivalgást, az emberek pedig csak percekkel később fogták fel: John F. Kennedyt találat érte.

Hány lövés?

Az egyik alapvető érdekesség a merénylettel kapcsolatban, hogy számos szemtanú úgy nyilatkozott: a lövések számát és forrását nehezen lehetett egyértelműen azonosítani. A Zapruder-film, amely a gyilkosság pillanatait örökíti meg, több elméletnek is táptalajt szolgáltatott.

Azonban a Warren-bizottság hivatalosan elfogadott álláspontja szerint három lövés történt, mindegyiket Lee Harvey Oswald nyitotta.

Az eltűnt golyó

A 88 éves Paul Landis, aki az elnök testőrségében szolgált a tragikus napon, azt állítja, hogy a nyomozás során elkeverhettek egy lőszert. Landis elmondta, mivel az elnök mögött volt, jól látta, hogy egy golyó épphogy súrolta Kennedy hátát, és a töltény az autó ülésére hullott.

Az egykori ügynök pontosan tudta, hogy a golyónak óriási jelentősége lehet a későbbi vizsgálat során, ezért a bizonyítékot az elnök kórházi ágyára helyezte.

Landis szerint azonban a töltény később átkeveredhetett Conally ágyára, és tévesen azt azonosították a gyilkos lövedékként. A férfi állításaiból tehát az következik, hogy az a lőszer, ami ténylegesen végzett az elnökkel, soha nem került elő.

Ki áll a háttérben?

Néhány elmélet szerint a CIA és a Szovjetunió is érintett lehetett a merényletben. Azok, akik ezt az elméletet támogatják, azt állítják, hogy a hidegháborús feszültségek és a Kennedy-adminisztráció politikája miatt mindkét oldalnak érdeke lehetett az elnök eltávolítása.

Azonban hivatalosan semmilyen bizonyíték nem támasztja alá ezt az állítást, és a legtöbb történész elfogadja, hogy Oswald volt az egyetlen elkövető.

Titkosított dokumentumok

Egy másik érdekesség a merénylettel kapcsolatban az államtitkosság mögött meghúzódó információk. A merénylet után a Warren-jelentés felszínesen ugyan, de 1964. szeptember 27-én nyilvánosságra hozta az elnök meggyilkolásával kapcsolatos összes információt, de később egyes dokumentumokat titkosítottak. Annak ellenére, hogy 1992-ben a Clinton-adminisztráció részben feloldotta a 22 kötetes vizsgálati anyag 75 évre elrendelt titkosítását, néhány aktája továbbra is szigorúan titkos dokumentum maradt.

A jelentés pedig olyan érzékeny információkat tartalmazhat, amelyek esetlegesen megváltoztathatják az eseményekre vonatkozó nézeteket.

Ijesztő egybeesés

Nem egy összeesküvés-elméletről van szó, hanem sokkal inkább egy hátborzongató véletlenről, amely közvetlenül John F. Kennedy elnök meggyilkolása előtt történt. A Fehér Ház segítői által írt Johnny, We Hardly Knew Ye című könyv szerint, amikor Kennedyék 1963-ban Dallasba érkeztek, a helyi újságban egy Kennedy-ellenes hirdetésre lettek figyelmesek, amelynek fekete szegélye egy temetési hirdetésre hasonlított. Úgy tűnik, ez Jackie Kennedy számára különösen megrázó volt. Hogy a first lady ne aggódjon, az elnök így próbálta megnyugtatni:

Jackie, ha valaki le akar lőni az ablakból egy puskával, azt senki sem tudja megakadályozni, úgyhogy minek aggódni emiatt?

Ezek a baljós szavak pedig elég konkrétak, nem de?

Volt rá példa

Ez volt a negyedik elnökgyilkosság az Egyesült Államokban. Az első Abraham Lincoln volt 1865. április 14-én, őt követte az USA 20. elnöke, James A. Garfield, majd a 25. elnökkel, William McKinleyvel egy lengyel anarchista végzett.

A figyelmetekbe ajánljuk