Csak lekapjuk őket a polcról, pedig a parfümöknek története van

Legendás parfümök legendás történeteit gyűjtöttük össze Grace Kelly kedvenc illatától JFK volt amerikai elnök Francia Riviérán felfedezett parfümjéig.


A parfümök sokkal többek, mint szimpla kiegészítők. Egy egész ipar- és tudományág épült köréjük, így az sem véletlen, hogy egy-egy mára ikonikussá vált illat mögött legendás háttértörténeteket találunk.

A parfüm, amit Grace Kellynek készítettek

Férje, III. Rainer monacói uralkodó herceg lepte meg az Oscar-díjas színésznőt a mai napig kapható CREED Fleurissimóval. A legendák szerint a herceg kifejezetten olyan parfümöt választott párjának, melynek már akkor is klasszikusnak számító illata illett az esküvői csokorhoz: bergamott, tubarózsa, firenzei írisz és bolgár rózsa jegyeit hordozta magán. Grace Kelly és a monacói herceg 1956. április 18-án házasodtak össze, így a Fleurissimo már több mint 50 éves – sikere pedig azóta is töretlen.

Az illat, amit Marilyn Monroe éjszakánként viselt

„Egy nőnek ott kell viselnie parfümöt, ahol szeretné, hogy csókolják"

– mondta Coco Chanel CHANEL N°5 nevet viselő legendás parfümjéről, amit úgy látszik, Marilyn Monroe meg is fogadott. A N°5 szembement a parfümök akkori konvenciójával, és virágok illatát hordozta magán: rózsa, ibolya, mimóza és babarózsa jegyei felismerhetőek benne. Nem csoda tehát, hogy a popkultúrára máig óriási hatást gyakorló Monroe is ezt a parfümöt használta esténként – egészen pontosan csak néhány cseppet belőle. Az amerikai színésznő és szexszimbólum neve annyira összefonódott az illattal, hogy még 2013-ban, több mint ötven évvel a halála után is ő lett a Chanel No.5 2013-as karácsonyi reklámkampányának arca.

200 éves parfümöt valakinek? Létezik!

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Mäurer & Wirtz által jegyzett 4711 a világ legöregebb illata, hiszen a parfümöt már több mint 200 éve gyártják. A 4711 története azonban még ennél is régebbre nyúlik vissza, az illat kifejlesztője ugyanis az olasz származású, de Kölnben élő Johann Maria Farina volt, aki 1658-tól egészen 1766-ig élt. 1709-ben Farina kitalált és meg is valósított egy gyógynövényes, citrusos, alkoholos folyadékot, amelyet először királynővízként hívtak, majd 1741-es párizsi debütálása után már Eau de Cologne néven ismert meg a világ. A ma ismert 4711 parfüm születése azonban mégis 1792-re tehető, amikor Wilhelm Mülhens nászajándékba kapta egy szerzetestől a „csodálatos víz" titkos receptjét. A víz illata annyira hasonlított a Farina nevével fémjelzett királynővízhez, hogy nem kellett sok időnek eltelnie, amíg ezt az új illatot is Eau de Cologne-nak kezdték hívni az emberek.

Hollywood kedvenc illata

Acqua di Parma Colonia parf\u00fcm

Acqua di Parma Colonia

luxupyourlife.com

Egészen pontosan hollywoodi férfiak kedvenc illata volt a Acqua di Parma Colonia, amelynek története 1916-ban, Parmában kezdődött. Ebben az időben még a férfiak által viselt illatok többsége Németországból származott: erős, intenzív, összetett illatok voltak ezek, így az Acqua di Parma létrehozásának hátterében az az ötlet állt, hogy a megszokottól teljesen eltérőt kínáljanak. Az illat a megszületése után elég hamar, egészen pontosan az 1930-as évekre a hollywoodi szépfiúk kedvencévé vált, így az elegáns, kézzel készített art déco-stílusú doboz sok fürdőszoba állandó kiegészítője lett.

Így készült az elnök parfümje

Eight & Bob parf\u00fcm

Eight & Bob

eightandbob.com

Alapesetben azt gondolhatnánk, hogy John F. Kennedy pont ugyanúgy választott magának kedvenc illatot, mint ahogy valamennyien tesszük: egy parfümériában felmérjük a kínálatot, majd kiválasztjuk a számunkra megfelelőt. JFK esetében azonban teljesen másképp történt az egymásra találás. 1937-ben az akkor még főiskolás Kennedy épp a Francia Riviérán nyaralt, ahol beszélgetésbe elegyedett egy helyi férfival, annak parfümjéről. Később derült ki, hogy a Albert Fouquet nevű férfi kifejezetten szeretett parfümkészítéssel foglalkozni, így az Egyesült Államok 35. elnökének szállodai szobájában hagyott egy illatmintát egy feljegyzéssel kiegészítve:

„Ebben a palackban megtalálod azt a francia csillogást, ami hiányzik belőled."

Amikor Kennedy visszatért az Egyesült Államokba, levelet küldött Fouquet-nak, amelyben elárulta neki, hogy minden barátja odavan az illatért, így arra kérte a parfümkészítőt, hogy küldjön további mintákat – így született meg az Eight & Bob.

A figyelmetekbe ajánljuk