III. Károly király
Fotó: Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images

​Minden, amit Károly koronázásról eddig tudunk

A Buckingham-palota bejelentette, hogy III. Károly király koronázására 2023. május 6-án, szombaton kerül sor.


A palota közleményében a következőket írta:

A koronázási szertartásra a londoni Westminster apátságban kerül sor, és azt a canterburyi érsek fogja levezetni. A szertartás során Őfelsége III. Károly királyt megkoronázzák az anyakirálynéval együtt. A koronázás tükrözi majd az uralkodó mai szerepét, és a jövőbe tekint, miközben a régóta fennálló hagyományokban és a díszszemlén gyökerezik.

Ha tovább olvasnál: Ezt tudjuk Károly és Kamilla koronázásáról– ezt tudjuk a ceremóniáról

Nagy-Britanniában utoljára 70 évvel ezelőtt tartottak koronázási szertartást, amikor 1953. június 2-án, 27 évesen megkoronázták a királynőt. Ezt megelőzően apja, VI. György király koronázási ceremóniájára 16 évvel korábban, 1937-ben került sor, amikor őfelsége mindössze 11 éves volt. Összegyűjtöttük mindazt, amit Károly király közelgő koronázásáról tudunk.

​Mikor lesz III. Károly király koronázása?

III. Károly királyt 2023. május 6-án koronázzák meg felesége, Camilla oldalán. Erre a londoni Westminster apátságban kerül sor, ahol várhatóan csupán 2000 vendég lesz jelen, ellentétben a királynő 1953-as koronázásán jelen lévő 8000 vendéggel. Károly 74 életévével a brit történelem legidősebb megkoronázott személye lesz. Vilmos herceg várhatóan fontos szerepet játszik majd az apja koronázását szervező bizottságban.

Ez is érdekelhet: Így készítik fel a koronát a Károllyal való találkozásra

​Miért akar III. Károly „karcsúsított" koronázást?

III. K\u00e1roly kir\u00e1ly

Fotó: Yui Mok - WPA Pool/Getty Images

Az új uralkodó állítólag „nagyon is tisztában van" a megélhetési válsággal, amely sokakat érint az Egyesült Királyságban. Bár szeretné, hogy a koronázási szertartása maradjon hű a régóta őrzött hagyományokhoz, ugyanakkor illő legyen a modern világban élő monarchiára nézve is. A király már régóta az ésszerűsített, karcsúsított monarchia híve, és ez a projekt is illeszkedik az elképzeléseihez.

​Hogyan néz ki egy „karcsúsított" koronázás?

A hírek szerint Károly koronázási ceremóniája alig több mint egy órán át fog tartani, ami merőben eltér édesanyja koronázásától, amely több mint három órán át tartott. Károly ceremóniájának vendéglistája is 8000-ről mindössze 2000-re csökken. Néhány szertartásról lemondanak, hogy időt takarítsanak meg, mások megmaradnak, például az uralkodó felkenése. Állítólag a ceremónia öltözködési szabályai is lazábbak lesznek, és valószínűleg lehetővé teszik, hogy a királyi család tagjai lenge öltönyöket viseljenek.

A korszerűbb koronázás várhatóan vallási és kulturális szempontból is sokszínűbb lesz, a tervek szerint a keresztény, muzulmán, zsidó, hindu és buddhista személyiségekből álló, több vallást képviselő gyülekezet is részt vesz majd a rendezvényen. A király megerősítette, hogy koronázásakor esküt fog tenni az anglikán egyházra, de világossá tette, hogy egy olyan Nagy-Britannia élére kíván állni, amely minden vallást tiszteletben tart.

Bár a szertartás számos eleme várhatóan változni fog, az 1762-es arany hintó a koronázási menetben felbukkan majd. A díszes, aranyozott hintót legutóbb a királynő június 5-i platina jubileumi felvonulásán láthattuk. A másik változatlan szempont, hogy a király koronázását is közvetíti majd a televízió.

Forrás: Independent


A figyelmetekbe ajánljuk