Egy korona.
Getty Images

Károly mellett Kamillát is megkoronázzák – ezt tudjuk a ceremóniáról

Valószínűleg kevesen tudják, de a jövő év folyamán nem csak Károlyt, hanem Kamillát is megkoronázzák majd. Az alábbi cikkben összefoglaltunk minden olyan információt, amit már most tudni lehet a 2023-ban megrendezendő koronázási ceremóniáról.


Mikor rendezik meg a szertartást?

Károly király és Kamilla koronázására 2023. május 6-án kerül sor. Külön érdekesség, hogy az unokájuknak, Archie-nak – aki Harry herceg fia – pont aznap lesz a negyedik születésnapja.

Megerősítést nyert az az előre sejthető információ is, miszerint a szombati napra eső ceremóniát a londoni Westminster Apátságban tartják majd.

Legutóbb egyébként II. Erzsébet édesanyja, Erzsébet anyakirályné volt hasonló helyzetben, mint most Kamilla, akit a férjével, VI. Györggyel együtt koronáztak meg, 1937-ben.

Mi lesz Kamilla hivatalos címe?

Eredetileg úgy volt, hogy II. Erzsébet királynő halála után Kamilla „csupán” a hercegnői címet viselheti – nyilvánvalóan a második házasság és a válása okán –, de a néhai királynő még a halála előtt hangot adott annak a kívánságának, miszerint Kamilla igenis kapja meg a királyné-címet.

Na de milyen fejdíszt fog viselni Kamilla?

Mivel a királyi család kiterjedt ékszer-, korona- és tiarakészlettel rendelkezik, a királyné rengeteg lehetőség közül választhat, ha az ünnepi fejdíszéről van szó.

A legkézenfekvőbb döntés Erzsébet anyakirályné koronázási ékszere lenne, de Adelaide királyné 1831-es fejdísze is szóba jöhet, illetve Alexandra királyné vagy Mária királyné koronája is, bár ezek sokkal nehezebbek, mint az előbb említettek.

Sok vita folyt Erzsébet anyakirályné koronájának középpontjában lévő gyémánt eredetéről és tulajdonjogáról, amelyet 1937-ben VI. György király oldalán viselt. A Historic Royal Palaces honlapja szerint a Kelet-indiai Társaság 1849-ben, a Lahore-i szerződés feltételeként vette el az ékszert a trónfosztott Duleep Singh maharadzsától.

A szakértők szerint az ékszer körüli vitát viszonylag egyszerűen meg lehet oldani annyival, hogy kicserélik a koronában lévő drágakövet.

Ki vehet részt a szertartáson?

A szertartáson részt vesznek a brit királyi család tagjai, a különböző országok vezetői és a világ minden tájáról érkező meghívott vendégek.

Hogyan lehet követni az eseményt?

A koronázást valószínűleg élőben közvetítik majd világszerte, bár pontos részleteket arról, hogy hogyan és hol lehet majd megtekinteni a ceremóniát, még nem osztott meg a Buckingham-palota.

II. Erzsébet királynő 1953-as koronázásán körülbelül 8000 vendég volt jelen, és a híres eseményt a becslések szerint 20 millió ember követte a televízión keresztül. Külön érdekesség, hogy ez volt az első olyan királyi esemény, amit a TV-ben is közvetítettek.

A figyelmetekbe ajánljuk