III. Károly király.
Getty Images

Nem akármilyen napra esik Károly király koronázási szertartása

Van-e jobb módja a születésnapod megünneplésének, mint végignézni a nagyapád megkoronázását? Nos, az ifjú Archie pontosan ezt fogja tenni, mivel III. Károly király koronázása 2023 május 6-án, szombaton lesz – ugyanazon a napon, amikor az ifjú királyi családtag a 4. születésnapját ünnepli.


Meghan Markle és Harry herceg fia negyedik születésnapját ünnepeli majd, miközben remélhetőleg szemtanúja lesz egy ikonikus pillanatnak, amikor nagyapja hivatalosan is trónra lép.

A Buckingham-palota a héten erősítette meg a hírt egy hivatalos közleményben, amelyben bejelentették Károly megkoronázását a királynő szeptember 8-án bekövetkezett tragikus halálát követően.

A közleményben így fogalmaznak:

A Buckingham-palota örömmel jelenti be, hogy Őfelsége, a király koronázására 2023. május 6-án, szombaton kerül sor. A koronázási szertartásra a londoni Westminster apátságban kerül sor, és azt a canterburyi érsek fogja levezetni.

Feleségét, Kamillát is megemlítve a közlemény így folytatódott:

A szertartás során Őfelségét, III. Károly királyt megkoronázzák a királynéval együtt. A koronázás tükrözi majd az uralkodó mai szerepét, és a jövőbe tekint, miközben a régi hagyományokban és a díszszemlén gyökerezik.

Eredetileg úgy tervezték, hogy koronázására június 2-án kerül sor – ugyanezen a napon, 70 évvel ezelőtt volt a királynő hivatalos koronázása. Ez az új májusi dátum azonban azt jelenti, hogy a koronázás Archie születésnapjára esik majd.

Hagyományosan az új uralkodó koronázását a trónra lépéstől számított egy éven belül tartják meg, ami azt jelenti, hogy Károly koronázása – amelyre vélhetően a londoni Westminster apátságban kerül sor – bőven belefér az időkeretbe.

Harry herceg és Meghan Markle a hónap elején tértek vissza az Egyesült Államokba, és Santa Barbarában látták őket egy Jack Johnson-koncerten. Azt még nem erősítették meg, hogy a pár visszatér-e a koronázásra a fiukkal, Archie-val és a lányukkal, Lilibettel.


Forrás: Marie Claire UK

A figyelmetekbe ajánljuk