György herceg
Fotó: Getty Images

György herceg nem volt hajlandó felvenni a tradicionális ruhát a koronázásra

György herceg miatt változtattak egy évszázados királyi hagyományon

A brit királyi család mindennapjait még mindig olyan hagyományok határozzák meg, melyeket évszázadok óta kötelező jelleggel kell betartania a família minden tagjának. Ennek ellenére a fiatalabb generáció tagjai, elsősorban Vilmos és Katalin, valamint a gyermekeik gyakran szembemennek az elvárásokkal és igyekeznek fiatalosabbá, modernebbé tenni a királyi családról kialakult képet. Ebben élen jár György herceg, akinek még a saját nagyapját, III. Károly királyt is sikerült meggyőznie arról, hogy változtasson egy évszázados hagyományon.


A hétköznapi emberek számára elképzelhetetlenül szigorú, merev szabályok keretezik a brit uralkodóház tagjainak életét. A család tagjainak életében szinte minden kontrollálva van, kezdve attól, hogy kivel és mikor szállhatnak repülőre, egészen odáig, hogy ki melyik királyi ékszert melyik rendezvényen viselheti.

Egy koronázás során pedig ezek a szabályok még szigorúbbak, hiszen hagyományosan évszázadok óta ugyanolyan, szigorú szabályok által keretezett szertartáson iktatják be a legújabb uralkodót. A Marie Claire információi szerint azonban Károly király tavalyi koronázásán nem minden történt a tradíciók szerint.

A portál emlékeztet, hogy minden új uralkodó beiktatásán összesen nyolc udvari apród segíti a ceremónia lebonyolítását, akik jellemzően 12-15 év közöttiek.

Az első, amivel megszegték a hagyományokat az volt, hogy Györgyöt is udvari apródnak választották, annak ellenére is, hogy a herceg akkor még csak kilenc éves volt.

Vilmos és Katalin legidősebb gyermeke azonban egyáltalán nem volt kibékülve a ruhával, amit viselnie kellett volna a nagy napon.

Ez is érdekelhet! Harry összefutott Katalin hercegnével, örömében még egy cetlin is üzent neki

Gy\u00f6rgy herceg, mint udvari inas

György fehér térdzokni helyett fekete nadrágot viselt

Fotó: Shutterstock

Az udvari apródok jellemzően térdig erő fehér zoknit viselnek a koronázás során, de György hallani sem akart erről. Attól félt, hogy a kortársai gúnyt űznek majd belőle, ha meglátják egy ilyenben és kijelentette, hogy ő ezt nem hajlandó felvenni

– idéz a portál egy bennfentes informátort.

A herceg addig erősködött, amíg maga a király bele nem egyezett abba, hogy minden udvari apród földig érő nadrágot viselhet, dacára annak, hogy ilyen még soha nem történt.

Ezt is olvasd el! 5+1 sztár, akiket rokoni kapcsolat fűz a királyi családhoz

A portál szintén egy bennfentest idézve emlékeztet arra, hogy György – fiatal kora ellenére is – rendkívül határozott és érett, aki szereti a saját útját járni és nem hajlandó olyan szabályokat betartani, amikkel nem ért egyet.

A figyelmetekbe ajánljuk