a királyi család 2018-ban
Fotó: Shutterstock

6 állás a brit királyi család életében, ami mindenkinek furcsa lehet

A királyi család több mint 1000 embert foglalkoztat számos birtokán. Tekintettel arra, hogy milyen hatalmas felelősséggel jár a brit monarchia mindennapi életének irányítása, érthető ez a szám.


\u200ba Windsori kast\u00e9ly Waterloo terme

a Windsori kastély Waterloo terme

Fotó: Steve Parsons/PA Images/Getty Images

Míg néhány feladat meglehetősen standard, van néhány, amiről talán nem is tudsz, hogy létezik. Összegyűjtöttünk az Insider cikkének segítségével pár állást a királyi család „udvartartásából”, melyek meglehetősen szokatlanok.

1. Bútorrestaurátor

Mivel minden palotában rengeteg szoba van, amelyeket egyedi bútorok díszítenek, nem csoda, hogy a királyi családnak szüksége van valakire, aki fenntartja az otthoni javak esztétikáját. A bútorrestaurátor olyan embernek való munka, akinek szenvedélye a történelmi darabok restaurálása és a divatos dekoráció azonosítása. Egy 2019-ben kiírt álláshirdetésben a Windsori kastélyban kerestek valakit a pozíció betöltésére.

Akkoriban a fizetés 25 500 font, azaz körülbelül 12 millió forint volt évente.

​2. Zenei mester

A királynő zenéjének mestere szerepkört 10 évre kapja egy személy, és jelenleg a neves zenész, Judith Weir tölti be. Weirt, a királynő zenéjének első női mesterét 2014-ben nevezték ki. Bár a szerepkörnek nincsenek meghatározott feladatai, a királynő zenéjének mestere komponálhat zenét királyi vagy állami alkalmakra.

A tisztségért járó fizetés évi 15 ezer font (7 millió forint).

​3. Királyi csillagász

Martin Rees kir\u00e1lyi csillag\u00e1sz

Martin Rees királyi csillagász

Fotó: Ben Stansall - WPA Pool /Getty Images

Az 1675 óta hivatalosan létező királyi csillagász a királynőnek ad tanácsot a kozmosz és minden csillagászati kérdésben. Jelenleg erre a szerepkörre Martin Rees van kinevezve, a ludlowi Rees báró. Ismerős a széles körben ismert Halley-üstökös? Ez a név Edmond Halley, a királyi csillagász nevéhez fűződik.

A királyi csillagász évi 100 font (50 ezer forint) ösztöndíjat kap.

​4. A titkos tárca őrzője

Mivel a királyi család nettó vagyonát több százmilliósra becsülik, létfontosságú, hogy legyen egy képzett munkatárs, akinek feladata a család pénzügyeinek kezelése. Ezt a rendkívül fontos szerepet jelenleg Sir Michael Stevens, a titkos pénztár őrzője látja el. Ő a királynő kincstárnokaként működik, és minden évben jelentést kell közzétennie a család pénzügyi vagyonáról.

A korábbi hírek szerint ezzel a feladatkörrel évi 180 ezer fontot (87,5 millió forint) lehet keresni.

​5. Királyi asztalterítő

\u200ba Buckingham-palota b\u00e1lterm\u00e9ben az asztalok ter\u00edt\u00e9s\u00e9t v\u00e9gzi k\u00e9t alkalmazott

a Buckingham-palota báltermében az asztalok terítését végzi két alkalmazott

Fotó: Dominic Lipinski - PA Images/PA Images via Getty Images

Ha szereted az terítőket, ez a munka neked való. Egy 2017-es lista szerint ez a személy felelős azért, hogy „a terítő illeszkedjen a bankettasztal pompájához", hogy „minden terítésre vonatkozó követelményt a legmagasabb színvonalon teljesítsenek", és hogy az asztalterítőt megőrizzék a „jövő generációi számára".

A fizetés akkoriban évi 17 778 font (8,5 millió forint) volt, valamint étkezés és lakhatás.


A figyelmetekbe ajánljuk