Vilmos és Katalin egy autóban

2024 eddig rendkívül nehéz évnek bizonyul a királyi család számára, hiszen Károly király és Katalin hercegné is bejelentette, hogy rákot diagnosztizáltak nála. Az események a család egyes tagjainak népszerűségére is nagy hatással vannak, ugyanis a tavalyi évvel ellentétben idén már nem Vilmosról vélekednek a legpozitívabban az egyesült királyságbeliek, írja a Marie Claire.


A viharos évkezdet egyik legkiemelkedőbb alakja a brit sajtó szerint Vilmos herceg volt, hiszen amellett, hogy folyamatosan eleget tesz hivatalos kötelességeinek, gondoskodik betegeskedő feleségéről és közös családjukról. A walesi herceg már évek óta a királyi család legnépszerűbb tagjának számít, azonban most lecsúszott az első helyről – igaz, maga Katalin előzte meg.

A YouGov április elején kérdezett meg 2004 brit felnőttet, és a nemrég közzétett adatok szerint a walesi hercegné lett a britek kedvence az uralkodói családból.

A felmérés szerint 76 százalékuk pozitívan vélekedik Katalinról – 2023-ban még „csak” 70 százalékuk gondolkodott így. Férje, Vilmos nem sokkal maradt le tőle: a megkérdezett britek 73 százalékának van róla pozitív véleménye.

Vilmos \u00e9s KatalinFotó: Getty Images

Katalint és Vilmost Anna hercegnő követi 71, Károly király 63 és Eduárd herceg 54 százalékkal. Harry hercegről csak a megkérdezettek 31 százaléka vélekedik pozitívan, Meghan Markle-ről pedig csupán 26 százalékuk. A listát záró Andrásherceg mindössze 6 százalékot kapott.

Érdekesség, hogy az adatok szerint a királyi család megítélése korcsoportonként változik: a 18 és 24 év közöttiek általában negatívan vélekednek a családról, Harryékről viszont jó véleménnyel vannak. Ebben a korosztályban csak a megkérdezettek körülbelül fele nyilatkozott úgy, hogy kedveli Katalint és Vilmost.

Egy 2023-as hasonló felmérésben még Anna hercegnő és Vilmos herceg volt a királyi család két legkedveltebb tagja, 2019-ben pedig a néhai II. Erzsébet királynőt és Harry herceget választották a legnépszerűbbnek.

Azóta persze minden megváltozott: a királyi családdal való szakítás után Harry a közelmúltban elismerte, hogy fontolgatja az amerikai állampolgárság felvételét. Bár a döntésben senki nem akadályozhatja meg, a hatályos törvények értelmében Sussex hercegének le kellene mondania az összes címéről.

A figyelmetekbe ajánljuk