Harry herceg
Fotó: Getty Images

Harry könnyen búcsút inthet rangjainak, ha ragaszkodik az amerikai állampolgársághoz

Harry herceg a közelmúltban elismerte, hogy fontolgatja az amerikai állampolgárság felvételét. Bár a döntésben senki nem akadályozhatja meg, a joghatályos törvények értelmében Sussex hercegének királyi címeiről le kellene mondania – ha ezt nem tenné meg, ügye akár az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságáig is elérne.


Harry hercegaki nemrég meglátogatta rákbeteg édesapját – múlt héten a Good Morning Americának nyilatkozott. Az interjú során elárulta, hogy komolyan fontolgatja az amerikai állampolgárság megszerzését.

Ezt is olvasd el! Óriási nyomás került Vilmos vállára, amióta kiderült apja rákbetegsége

Harrynek azonban több törvényi akadállyal is meg kell küzdenie, mielőtt jogilag az USA állampolgára lenne.

K\u00e1roly \u00e9s HarryMatt Dunham - WPA Pool/Getty Images

Meg kellene tagadnia például apjához, Károly királyhoz fűződő hivatalos hűségéről, amely minden valószínűséggel hatalmas port kavarna, főleg mostanában, amikor Harry épp rendezni kívánja kapcsolatát családjával.

A törvény nem vonatkozna Harry herceg gyermekeire, azaz a négyéves Archie herceg és kétéves Lilibet hercegnő is megtarthatná címeit. Harry esetében azonban bírósági csatározásra kell számítani

fejtette ki a Mirrornak Alphonse Provinziano ügyvéd.

A joggyakorlat azonban nem kifejlett egy ilyen ritkán előforduló helyzetnél, így Provinziano szerint lenne esélye megtámadni a hercegnek az amerikai jog ezen értelmezését.

Ahelyett, hogy lemondana a címéről, Harry herceg inkább megtámadhatná a törvényt, mivel az sérti a 14. kiegészítés egyenlő védelemről szóló záradékát, hiszen az másként kezeli őt, mint a született amerikaiakat.

Ez is érdekelhet: Harry kétségbeesetten próbál visszatérni a királyi családhoz

Elképzelhető lenne – hogy mivel ez a jogterület annyira bizonytalan – az ügy egészen az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságáig menne. Alternatívaként – az ügyvéd szerint – Harry kérhetné a Kongresszust, hogy fogadjon el egy olyan magántörvényt, amely lehetővé tenné számára, hogy megtarthassa a címeit, de ez különleges bánásmódot igényelne, és valószínű, hogy ezzel már nem élne szívesen a herceg.

A figyelmetekbe ajánljuk