ősz hajú és szakállú szemüveges férfi kávét iszik és tabletet ipadet olvas egy kávózóban egy asztalnál körülötte növények

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben bemutatjuk az indulásunk óta eltelt időszak legolvasottabb cikkeit. Tegnap a szeptemberi toplistát olvashattátok, most pedig október hónap legjobb irományainak rangsorát tekinthetitek meg.5. Bemutatták a Concorde utódját

A Boom Supersonic repülési startup októberben mutatta be szuperszonikus utasszállítójuk prototípusát. A cél az volt, hogy a gép a legendás Concorde következő generációs utódja legyen.

Az XB-1-re keresztelt jetben a tervek szerint 44 utas fér majd el, akiket három, a General Electric által készített J85-15 hajtómű szállít majd a hangsebességnél is gyorsabban. A Concorde utódjával akár 3 és fél óra alatt Londonból New Yorkban lehetünk pár év múlva.

Ha szeretnéd tudni, mikor áll utasforgalomba a gép, kattints ide!

4. Szégyenlistára kerültek a Harry Potter-könyvek

A kedvenc varázslóinkról szóló J.K. Rowling-széria sokak meglepetésére többször is szerepelt az amerikai Szellemi Szabadság Hivatalának (OIF) szégyenlistáján, legutóbb a tavalyi lista egyik éllovasa volt.

Az OIF (Office for Intellectual Freedom) minden évben a legnagyobb közfelháborodást keltő tíz könyvről állít fel listát, amely médiatörténeteken, valamint a különböző közösségektől – iskoláktól, könyvtáraktól – érkező önkéntes jelentéseken alapul. Célja, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot a könyvtárakban és az iskolákban folyó cenzúráról.

A Harry Potter-kötetek több okból kerültek a listára. Hogy pontosan mik ezek az okok, és a széria hányadik részét pécézték ki ezúttal, valamint hogy az hányadik helyet foglalja el a listán, ide kattintva megtudhatod.

3. Magyar siker is született a legviccesebb természetfotók versenyén


Az állatok idén is a legjobb formájukat hozták. A Comedy Wildlife Photography hatodjára meghirdetett pályázatának magyar sikere mellett rengeteg mulatságos kép született még, amelyek az interneten fellelhető állatos mémek számát is jócskán bővítették. A pályázat célja az volt, hogy a jókedv erejével hívja fel a figyelmet környezetünk rohamos pusztulására, legfőképp a ma ismert vadvilág állapotára.

Ha kíváncsi vagy a közönségdíjas magyar fotóra, valamint megnéznéd a 37 döntős kép közötti legviccesebb alkotásokat, eredeti cikkünkre kattintva megteheted.

2. Élő koronavírussal vizsgálták a maszk hatékonyságát

Nem meglepő, hogy az élvonalban végzett egyik októberi cikkünk témája a koronavírus-járványhoz kapcsolódott, hiszen már március óta ettől hangos a sajtó, és a téma az emberek mindennapi életét érinti. Ebben a cikkben a tudósok által is sokszor vitatott maszkok hatékonyságáról írtunk, amit szimulációs kamrában vizsgáltak japán kutatók.

A szakértők különböző típusú maszkokat használtak, és bábuk segítségével mérték fel azok hatékonyságát. A vizsgálatról videót is rögzítettek.

Ha kíváncsi vagy a felvételre, illetve a kutatás eredményeire, ide kattintva megtekintheted azokat.

1. A magyar földi paradicsom, ahol már a jövő május is betelt

Októberben írtunk először a noszvaji lombházakról, ahova már akkor olyannyira nagy volt a kereslet, hogy a több éjszakás helyek egy-egy kivétellel már 2021 júniusáig beteltek. Azóta még egy pillantást vetettünk a foglalási táblára, amely szerint az egyébként is alacsony számban fennmaradt helyek tovább fogytak. Erről újabban itt írtunk.

Az Eger környékén található település szélén, az erdős terület lágy ölén találhatóak a festői luxusingatlanok, amelyekhez a lombok magasságában kialakított, panorámás jakuzzik tartoznak, némelyikben pedig szauna is található.

A cikk magas olvasottságából is látszik, hogy a pandémiás időszakban mennyire hiányzik az embereknek az utazás, hogy eltávolodva a mindennapi kihívásoktól, végre kipihenjék magukat. Ha ezt most nem is tehetjük meg, a magyar paradicsomról készült galériánkkaltalán mindenkit elröpíthetünk egy képzeletbeli kikapcsolódásra.

A figyelmetekbe ajánljuk