​A Dunakanyar panorámája Prédikálószékről fotózva.

Korlátozásokkal és kijárási tilalommal tarkított év van mögöttünk. Nem csak fizikailag, de mentálisan is jót tesz nekünk, ha néha kiszakadunk a home office-börtönből és szívunk egy kis friss levegőt. Hogy pontosan hova érdemes menni Budapest környékén? Mutatjuk!


1. A pilisszentlászlói Kárpát-forrás

Pilisszentlászló.

parkerdo.hu

A Budapesttől autóval mindössze 35 percre található Pilisszentlászló tökéletes kirándulóhely nagycsaládosoknak, hiszen a környék babakocsival és kerékpárral is könnyen megközelíthető. A város egyik látványossága, a Kárpát-forrás a település szélén fekszik, az országos kék jelzés mentén. A környéken található tűzrakóhelyek és fedett kunyhók tökéletesen alkalmasak arra, hogy akár egy egész napot is eltöltsünk itt szeretteinkkel.

A forrást Szentendrén keresztül, autóbusszal is megközelíthetjük – így az útra nagyjából 20 percet számoljunk még rá.

2. A Dunakanyar panorámája, Prédikálószék

A Dunakanyar panorámája Prédikálószékről fotózva.

GettyImages

Kezdőknek ugyan nehéz túraútvonal, a látvány viszont minden fáradtságot megér. Ez Prédikálószék, ami 639 méterével a Pilis-Visegrádi-hegység legmagasabb hegycsúcsa.

A legmagasabb pontra érve a Dunakanyar legcsodálatosabb panorámája tárul a szemünk elé, de tökéletes rálátás nyílik a Visegrádon található Salamon-toronyra, valamint a Fellegvárra.

A túrát érdemes Dömösről megkezdeni, ami a fővárostól autóval nagyjából egy órát vesz igénybe, tömegközlekedéssel viszont számolhatunk közel 2 órát is.

3. Az Árpád-kilátó a Látó-hegynél

Az Árpád-kilátó.

commons.wikimedia.org
„Gugger-hegy"

– akár így, sváb nevén is emlegethetnénk a Látó-hegyet, ahonnan könnyedén megközelíthető a budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye, az Árpád-kilátó. Népszerűségét valószínűleg annak köszönheti, hogy valóban a közelben van, sőt tulajdonképpen területileg még a fővároshoz tartozik. A Kolosy térről induló 65 vagy 65A-ás autóbuszokkal a Fenyőgyöngye étteremnél található megállóig kell utaznunk, onnan pedig az Országos Kéktúra jelzéseit követve kell a célt megközelítenünk. Hosszú túrára ne számítsunk, a kilátóhoz mindössze 20 perc alatt odaérünk. A helyszínről lenyűgöző kilátás nyílik Budapestre: látni fogjuk a Duna szinte összes hídját, a Gellért-hegyet és a Rózsadombot is.

+1. A Belvárosi túra: Budai Vár

A Budai Vár panorámája a főváros pesti oldaláról fotózva.

Tomasz Abramowicz /Unsplash

Bár a fővárosi nyüzsgésből már meglehetősen hiányoznak a turisták, hazugság lenne azt állítani, hogy néha nem esik jól tömeg nélkül felfedezni saját fővárosunkat. Ilyenkor érdemes azokat a helyszíneket meglátogatni, ahova – talán épp pont a feljebb említett tömeg miatt – már évek óta nem jutottunk el. Ilyen például a Budai Vár, ami ugyan a 2-es villamoson ülve is csodálatos látványt nyújt, mégis csak más érzést kelt testközelből.

A vár és környéke ráadásul pont annyira nagy, hogy akár egy egészen kellemes belvárosi sétatúrát is csaphatunk barátainkkal.

A figyelmetekbe ajánljuk