hátfájás

Hat szokás, amivel megszüntetheted a kínzó hátfájást

Bár a hátfájás okának meghatározása összetett feladat, számos különböző szokást tehetünk annak érdekében, hogy enyhítsük a fájdalmat vagy megelőzzük annak súlyosbodását. Íme, néhány tipp, ami segíthet!


Ha esetleg háton fekve alszol

A háton alvás erős nyomást gyakorol a gerincre. Ha kissé megemeled a lábad, az akár a felére is csökkentheti ezt a nyomást. Mi a megoldás? Tegyél párnát a lábaid alá, egészen pontosan a térdeidnél.

Erősítő gyakorlatok

A testmozgás számos egészségügyi előnye jól ismert, ezt nem is kell túlságosan részletezni. A rendszeres erőnléti edzés, amely a törzsizmokra összpontosít, segíthet csökkenteni a háttal kapcsolatos sérülések, például a húzódások és izomgörcsök kockázatát. Éppen ezért próbáld meg legalább hetente kétszer beiktatni a napi rutinodba ezeket a tornákat.

Növeld a kalcium- és D-vitamin-bevitelt

Az erős csontok segíthetnek megelőzni a csontritkulást. Ami az egyik leggyakoribb oka az idősebb korban jelentkező hátfájásnak, különösen a nők esetében. Fogyassz minél több kalciumt és D-vitamin-t, de természetesen ne vidd túlzásba! És mindenképpen konzultálj az orvosoddal.

Megfelelő cipő

Viselj kényelmes, alacsony sarkú cipőt, amivel csökkentheted a hátad álló helyzetben érő terhelését. Az 1 hüvelyknél kisebb sarokkal rendelkező cipők lehetnek a legjobb választások.

Cigaretta? 

Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás komoly egészségügyi kockázatot jelent, de azt tudtad, hogy a dohányosok nagyobb valószínűséggel szenvednek hátfájástól, mint a nemdohányzók? Ennek egyik oka, hogy a nikotin korlátozza a gerincben lévő porckorongok vérellátását. Ezáltal kiszáradhatnak és megrepedhetnek. A dohányzás csökkenti a vérben lévő oxigén mennyiségét is, ami a hátban lévő izmok és inak táplálásának csökkenését okozza.

Napközben se feledkezz meg mozgásról

A hosszú ideig tartó egy helyben állás, ülés vagy fekvés nem egészséges. Amikor csak teheted, enyhítsd a nap fáradalmait azzal, hogy felkelsz, sétálgatsz, vagy csak végezz néhány egyszerű nyújtást.


(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk