edző nő és férfi egy edzőteremben
Fotó: Shutterstock

​5 módja, hogy a maximumot kihozd az edzésből anélkül, hogy megsérülnél

A rendszeres testmozgástól nem csak az időhiány riaszthat vissza − a fájdalomtól és a sérülésektől való félelem is az oka annak, hogy halogatjuk az új edzésprogram elkezdését.


A testmozgás azonban nem feltétlenül jár együtt sérülésekkel: elég csak néhány dologra odafigyelni, hogy csökkentsük a fájdalomlehetőség kockázatát. Íme néhány egyszerű tipp, amire érdemes figyelned a felhőtlen edzések érdekében.

Ez is érdekelhet: 5+1 leghasznosabb bemelegítő gyakorlat a szakértők szerint

​1. Melegíts!

A bemelegített izmok hosszabb ideig bírják, és kevésbé sérülékenyek. Hogy mi számít hatékony bemelegítésnek, az edzésről edzésre változik és személyfüggő is, de általánosságban elmondható, hogy a tréning előtt legalább 5-10 percet szánj rá. Kezdheted egész testet mozgató mozgásokkal, például guggolásokkal és fekvőtámaszokkal, mielőtt áttérsz a feladatspecifikusabb műveletekre. A bemelegítés tartalmazhat egy adag dinamikus nyújtást is, de az önmagában nem elég. Érdemes önmasszírozó eszközöket, például habhengereket is használni, melyek segítenek optimalizálni a bemelegítést.

​2. Ne becsüld túl az aktuális állapotodat!

Amikor elkezdesz egy új edzéstervet, fontos, hogy fokozatosan és a saját tempódban vágj bele. Kerüld az olyan edzésprogram követését, ami abszolút távolságokat vagy ismétléseket használ. Ehelyett inkább figyelj magadra, hogy hogyan érzed magad edzés közben, és mit mond a tested! Hetekbe vagy akár hónapokba is telhet, mire észrevehetőek lesznek a testmozgás előnyei, ezért ne várd, hogy egyik napról a másikra javul a fittséged. A fejlődés ráadásul nem mindig lineáris – lehet, hogy ma rosszabbul megy, mint tegnap.

Ha tovább olvasnál: Ezzel az edzéssel kevesebb idő alatt érhetünk el eredményt

​3. Szánj időt a regenerálódásra!

fut\u00f3padon fut\u00f3 n\u0151

Fotó: Shutterstock

A regenerálódás szempontjából létfontosságú, hogy hetente egy-két napot a pihenésre szánj, de a regenerálódás lehet aktív is (például séta vagy jóga), ami ugyanolyan hatékonyan segít elkerülni a sérüléseket. A regenerálódás másik stratégiája lehet az is, ha különböző izomcsoportokat különböző napokon dolgoztatsz meg. Ez megakadályozza a túlhasználatból eredő sérüléseket. A futás vagy a kerékpározás általában nem igényelnek olyan hosszú regenerációs időszakot, mint az erőnléti edzés.

​4. Tanuld meg a megfelelő kivitelezési formát!

A helyes forma korai kialakítása fontos, hogy elkerüld a rossz szokások kialakulását. Kezdetben haladj lassan, próbálj ki különböző gyakorlatokat, és végezd őket kevesebb súllyal, amíg nem ismered a technikát. A mozdulatok megfelelő végrehajtása segít elkerülni a sérüléseket. Kérhetsz tanácsot egy edzőtől, ha bizonytalan vagy a formával kapcsolatban, de az interneten is rengeteg forrás áll rendelkezésedre ehhez.

​5. Fektess be a megfelelő cipőbe!

Ez különösen fontos a futásnál, mivel a kényelem és a támogatás segít csökkenteni a fájdalmat. Nincs szükséged drága cipőre − csak egy olyanra, amely megfelelő alátámasztást nyújt, és ami segít megvédeni a lábad sérülékeny területeit a túlterheléses sérülésektől.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk