nő nyújtja a karját
Fotó: Shutterstock

5+1 leghasznosabb bemelegítő gyakorlat a szakértők szerint

Szükséged van egy kis edzőtermi inspirációra, vagy csak szimplán szeretnél változtatni a rutinodon? Segítünk!


A legjobb bemelegítő gyakorlatokra vadászol? Ne a tesiórák jussanak eszedbe, rengeteg szórakoztató, dinamikus módja van az izmok bemelegítésének, ami − legyen szó profi sportolóról vagy kezdő edzőről − kulcsfontosságú, a sérülések megelőzésétől kezdve a teljesítmény fokozásáig.

Megkérdeztük a szakértőket, hogy miért fontos a bemelegítés, és szerintük melyik bemelegítő gyakorlatok a legfontosabbak − lehet, hogy meg fogsz lepődni a választásokon.

Mi az a bemelegítő gyakorlat, és mennyi ideig kell őket végezni?

A bemelegítő gyakorlatok az edzés előtt végzett mozgások, melyekkel felkészíted a tested az edzésre. Tényleg csak öt-tíz percig kell tartaniuk ahhoz, hogy utána élvezhesd az előnyeiket. Ahogy Alin Ursache személyi edző mondja:

A legjobb bemelegítő gyakorlat az, amelyet szívesen végzel, mert nagyobb valószínűséggel ragaszkodsz majd hozzá, mint egy olyanhoz, amit egyáltalán nem élvezel.

Mennyire fontos a bemelegítés?

Egy 2007-es kutatás szerint a bemelegítés és a nyújtás bevonása hozta a legjobb eredményt a sérülések megelőzésében.

A mobilitási gyakorlatok bevonása is hasznos ilyenkor, ami segít az ízületek beolajozásában, míg egy alacsony intenzitású aerob tevékenység növeli a pulzusszámot. A bemelegítés jótékonyan hat a véráramlás fokozására, az izmok oxigénellátásának biztosítására és a pulzusszám fokozatos növelésére, ami minimalizálja a szívre nehezedő stresszt. De segít a koncentrációban is, ami pedig elengedhetetlen része annak, hogy a legtöbbet hozd ki az edzésből.

Mi történik, ha nem melegítünk be?

A bemelegítés kihagyása növelheti a szív- és érrendszeri stresszt. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azoknál, akik nem melegítettek be futópadon végzett edzés előtt, 70% rendellenes EKG-értékeket mutatott. Lényegében a szívük nem állt készen arra, hogy az intenzív gyakorlatokhoz szükséges magas fordulatszámon teljesítsen.

Mi a különbség a dinamikus és a statikus bemelegítő gyakorlatok között?

A bemelegítés hagyományos megközelítése a statikus nyújtás, egyetlen pozíció huzamosabb ideig történő kitartása. A dinamikus bemelegítés egy modernebb megközelítés − ez aktív, a mozgásra összpontosít, bizonyos izomcsoportokat, szalagokat és lágyrészeket céloz meg. Jen Buddington, személyi edző és Hatha jógaoktató figyelmeztet, hogy a sokáig kitartott statikus nyújtások negatívan is befolyásolhatják a teljesítményt és csökkentik az izomerősséget.

Mutatunk néhány bevált gyakorlatot szakszerű videókkal illusztrálva, amit otthon vagy az edzőteremben is kipróbálhatsz.

1. Lefelé és felfelé néző kutya flowban

Ez a gyakorlat nyújtja és erősíti a lábak, a csípő, a combfeszítők, a négyfejű combizom és a hát izmait, de a felsőtestet is bevonja, segít a csukló és a váll mobilizálásában. A fenti videó tartalmaz több gyakorlatot is, például az első gyakorlat − a kitörés mellkascsavarással − a combhajlító mozgékonnyá tétele mellett segít megnyitni a mellkast is.

2. Karok körzése és felfele nyújtózás

A karkörzés segít javítani a vállak mobilitását és rugalmasságát, segítve a vállizmok és az ízületek felkészülését a fizikai aktivitásra. A karokkal felfele nyújtózás segíti a merev vállak feloldását, de a mellkast, az alkarokat és a tricepszet is célba veszi.

​3. Láblendítés előre

Remek bemelegítő gyakorlat a csípőízület és az izmok bemelegítésére és nyújtására, és combhajlító izmaidnak is jót tesz. Kezdd lassan, és haladj a teljes mozgástartományig.

4. Homorítás és domborítás

Lélegezz be és ki, miközben négykézláb helyzetben finoman átmozgatod csigolyáról csigolyára a gerincedet, hogy megelőzd a hátfájást és oldd a feszültséget, mielőtt elkezdenéd az edzést.

5. Ugrálótámaszok

Kiváló módja a lábak és a vállak mozgósításának és a testmozgásra való felkészülésnek, de nagyon hatékony pulzusszámemelő is.

+1. Menetelés egyhelyben

Ez a gyakorlat jót tesz a mobilitásnak, az állóképességnek és a koordinációnak. Emellett segít javítani az egyensúlyodat, miközben hatékonyan növeli a pulzusszámot is.

Forrás: Marie Claire


A figyelmetekbe ajánljuk