A népszerű olasz tésztaételeknek se szeri, se száma, de talán egyik finomságnak sincs annyira érdekes és szerteágazó története, mint a gnocchinak. Az Olaszországban eredetileg csak csütörtökönként fogyasztott nudli ma már világszerte egyre népszerűbb, így nem csoda, hogy a legtöbb boltban már félkészen is megvásárolhatjuk az elő- és főételnek is beillő fogást. Ennek ellenére az otthon készített gnocchinak nincs párja, így most mutatunk pár tippet, amikkel garantáltan tökéletes lesz az olaszok egyik nagy kedvence.
A tökéletes burgonya kiválasztása
Érdekesség, de a gnocchit a kezdetekben krumpli nélkül, csak liszttel, tojással és vízzel készítették. Ma már azonban kihagyhatatlan része a tésztának a krumpli, sőt valójában ez a legfontosabb összetevője. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen burgonyát választunk.
Még több olasz finomság! Néhány egyszerű trükk, hogy az otthoni pizza tökéletes legyen!
Ahogy az olaszok mondják:
„a jó gnocchi ellensége a víz”, ezért érdemes alacsony víztartalmú és magas szárazanyagtartalmú fajtát választani.
Ezek közül a legjobbak a Yukon Gold, a McDonald’s-okban is használt Russets, vagy az Ella.
Főzés helyett süssük a krumplit
A legtöbben a gnocchi készítése során megfőzik a burgonyát, de sokkal jobban járunk, ha inkább sütjük azt. Így ugyanis még alacsonyabb lesz a víztartalma, ráadásul zamatosabb is lesz. Sütés közben nyugodtan sózzuk a krumplit és többször ellenőrizzük, hogy megsült-e.
A burgonyamorzsa a cél
A burgonya és a liszt minősége is fontos a gnocchi készítése során
Fotó: Shutterstock
A legtöbben különböző krumplinyomókat használnak a burgonya összezúzásához, de a Food & Wine szerint ez egy alapvető tévedés a gnocchi készítése közben.
A krumplit ugyanis nem törni kell, hanem apró, morzsás anyaggá alakítani.
Épp ezért sokkal célszerűbb, ha valamilyen szitán keresztül nyomkodjuk át az alapanyagot, így érezhetően selymesebb végeredményt kapunk.
Ez is érdekelhet! Gyors vacsora az esős napokra: krémes paradicsomos tészta, vagyis a pasta alla puttanesca
Használjunk többféle lisztet
Tekintve, hogy az étel egyik legfontosabb összetevője a liszt, egyáltalán nem mindegy, hogy milyet használunk. A portál szerint a kétharmad rész sima lisztet érdemes összekeverni egyharmad rész süteményliszttel. Bár a sima liszt is megfelelő, nem elég finomra őrölt ahhoz, hogy teljesen felszívódjon a burgonyamorzsákban. Ráadásul túl sok benne a fehérje, ami rágós végeredménnyel jár.
Így mérjük a liszt mennyiségét
A gnocchi elkészítése során a liszt mennyiségét jellemzően a burgonyához képest határozzuk meg. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mérjük meg a felhasználni kívánt burgonya súlyát. Fontos, hogy ezt csak azután tegyük meg, hogy megsütöttük és átpasszíroztuk a szitán, hiszen ezen folyamatok során a krumpli a súlyának legalább felét elveszti.
A liszt mennyisége különösen fontos
Fotó: Shutterstock
Nagyjából minden 500 grammnyi burgonyához 130 gramm liszt szükséges.
Ezt is olvasd el! Rizottót készítenél otthon? Ezt a 4 hibát ne kövesd el!
Szerezzünk be egy sütőlapátot
Bár a legtöbb recept azt javasolja, hogy kézzel dolgozzuk össze a lisztet a burgonyával, a portál szerint sokkal jobban járunk, ha sütőlapátot használunk. Így ugyanis megfelelően puha marad a tészta, ráadásul ezzel garantálhatjuk, hogy minden alapanyagot megfelelően eldolgoztunk.