A gnudi egy olasz recept, olyan, akár a gnocchi, csak krumpli helyett ricotta az alapja.
A gnudi a gnocchi egy légiesebb, könnyedebb, nyáriasabb verziója. A nehéz krumpli helyett ricotta kerül az alapba, amely mellé nagyon jól elférnek a különböző fűszerek. A gnudi elkészítéséhez több napra lesz szükség, mivel többször be kell hűteni a golyókat főzés előtt.
Hozzávalók (4 főre)
- 500 gramm ricotta
- 100 gramm spenót
- 80 gramm parmezán
- 1 csipet szerecsendió
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 500 gramm búzadara
Elkészítés
1. Először vegyünk elő egy tálat, tegyünk rá egy szűrőt, ebbe borítsuk bele a ricottát, majd rakjuk a hűtőbe egy éjszakára.
2. Másnap a lecsepegtetett ricottát tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a fűszereket, a parmezánt és a megmosott, feldarabolt spenótot.
3. Ezt követően a búzadara felét öntsük ki egy tálcára.
4. Ha ez megvan, a ricottából kanál segítségével formázzunk gombócokat, majd a kis labdákat óvatosan forgassuk meg a búzadarában. A maradék darát szórjuk rá a gombócokra, fedjük le őket és mehetnek a hűtőbe egy újabb éjszakára.
5. Másnap a gnudit bő, forrásban lévő vízben főzzük ki 3-5 perc alatt (amíg feljönnek a gombócok a víz tetejére), majd tetszőleges mártással kínáljuk.
(Forrás: Só Bors)