pasta alla puttanesca
Fotó: Shutterstock

Gyors vacsora az esős napokra: krémes paradicsomos tészta, vagyis a pasta alla puttanesca

Ha korábban nem ismertük az olasznak ezt a tésztáját, mindenképp adjunk neki egy esélyt, ugyanis végtelenül könnyen el lehet készíteni, a végeredmény ráadásul hihetetlenül krémes.


Érdekesség, hogy az olasz pasta alla puttanesca eredetére és pontos összetevőire nincs egyezményes megállapodás, ugyanis a Dél-Olaszországból származó receptet mindenki kicsit másképp készíti el. Mindössze fél óra összeáll, és ha már unjuk a szimpla paradicsomos tésztát, ez a változatot biztosan elkészítjük a jövőben is. Plusz egy indok, hogy a tésztában található szardella fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, így az egészségünknek is kedvezünk.

Hozzávalók:

  • 3 gerezd fokhagyma;
  • 90 g fekete olívabogyó;
  • 2 evőkanál szárított kapribogyó;
  • 8 szál friss petrezselyem;
  • 2 teáskanál olívaolaj;
  • 4 darab szardella (kb. 15 gramm);
  • Fél teáskanál pirospaprika pehely;
  • Só;
  • 400 g konzerv hámozott paradicsom
  • 340 gramm spagetti vagy linguine tészta

Így készítsük el:

pasta alla puttanesca

Fotó: Shutterstock

  • Forraljunk sós vizet egy nagy lábasba, amelyben a tésztát főzzük. Míg felforr, vágjuk fel vagy nyomjuk össze a fokhagymát és daraboljuk fel a fekete olívabogyót. Vágjuk nagyon apróra a friss petrezselymet.
  • Ezután egy kevés olívaolajat közepes lángon hevítsünk fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a szardellát és a pirospaprika pelyhet. Néha kavargassuk, a szardellákat pedig fankanál segítségével törjük kisebb darabokra. Hagyjuk főni 2 percig a hozzávalókat, majd dobjuk bele az olívabogyót és a szárított kapribogyót és főzzük még egy percig.
  • Sózzuk és öntsük rá a konzerv paradicsomot, a nagyobb darabokat nyugodtan nyomjuk össze a fakanállal, hogy kijöjjön a levük. Főzzük 10 percig a gyöngyöző szószt.
  • Közben készítsük el a spagettit, majd ha elkészült, hagyjuk kicsit száradni, a tésztavízből pedig nagyjából 2 decilitert öntsünk a szószba.
  • Nincs más dolgunk hátra, mint a tésztát a szószba helyezni, és jól összekavarni. Ha túl sűrű a szósz, lágyítsuk a főzővízzel. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel vagy bazsalikommal.
(Forrás: The Kitchn)

A figyelmetekbe ajánljuk