Ha korábban nem ismertük az olasznak ezt a tésztáját, mindenképp adjunk neki egy esélyt, ugyanis végtelenül könnyen el lehet készíteni, a végeredmény ráadásul hihetetlenül krémes.
Érdekesség, hogy az olasz pasta alla puttanesca eredetére és pontos összetevőire nincs egyezményes megállapodás, ugyanis a Dél-Olaszországból származó receptet mindenki kicsit másképp készíti el. Mindössze fél óra összeáll, és ha már unjuk a szimpla paradicsomos tésztát, ez a változatot biztosan elkészítjük a jövőben is. Plusz egy indok, hogy a tésztában található szardella fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, így az egészségünknek is kedvezünk.
Ez is érdekelhet! Megúszós recept a pörgős hétköznapokra: három hozzávalós spagetti
Hozzávalók:
- 3 gerezd fokhagyma;
- 90 g fekete olívabogyó;
- 2 evőkanál szárított kapribogyó;
- 8 szál friss petrezselyem;
- 2 teáskanál olívaolaj;
- 4 darab szardella (kb. 15 gramm);
- Fél teáskanál pirospaprika pehely;
- Só;
- 400 g konzerv hámozott paradicsom
- 340 gramm spagetti vagy linguine tészta
Így készítsük el:
Fotó: Shutterstock
- Forraljunk sós vizet egy nagy lábasba, amelyben a tésztát főzzük. Míg felforr, vágjuk fel vagy nyomjuk össze a fokhagymát és daraboljuk fel a fekete olívabogyót. Vágjuk nagyon apróra a friss petrezselymet.
- Ezután egy kevés olívaolajat közepes lángon hevítsünk fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a szardellát és a pirospaprika pelyhet. Néha kavargassuk, a szardellákat pedig fankanál segítségével törjük kisebb darabokra. Hagyjuk főni 2 percig a hozzávalókat, majd dobjuk bele az olívabogyót és a szárított kapribogyót és főzzük még egy percig.
- Sózzuk és öntsük rá a konzerv paradicsomot, a nagyobb darabokat nyugodtan nyomjuk össze a fakanállal, hogy kijöjjön a levük. Főzzük 10 percig a gyöngyöző szószt.
- Közben készítsük el a spagettit, majd ha elkészült, hagyjuk kicsit száradni, a tésztavízből pedig nagyjából 2 decilitert öntsünk a szószba.
- Nincs más dolgunk hátra, mint a tésztát a szószba helyezni, és jól összekavarni. Ha túl sűrű a szósz, lágyítsuk a főzővízzel. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel vagy bazsalikommal.
(Forrás: The Kitchn)