A pizzasütő fontossága
Matt és Phil Teeman, akik saját pizzériát üzemeltetnek, először is arra hívják fel a kezdő pizzasütők figyelmét, hogy a végeredmény szempontjából a tökéletes sütő megtalálása az egyik legfontosabb feladat. Szerencsére ma már egyre több cég árul olyan eszközt, amit kifejezetten a pizzakészítés céljára készítettek és ezek általában sokkal jobban is működnek, mint egy hagyományos sütő. Ennek az oka a hőmérsékeltben rejlik.
Míg egy sima sütő általában 240 fokra képes felmelegedni, addig egy pizzasütőben akár 350 fok is lehet.
És ez a különbség a végeredményen is meglátszik majd.
Érdemes beruházni egy pizzasütőre
Photo by Revolve Pizza Oven on UnsplashElőbbiben ugyanis általában 10-12 percig kell sütni a tésztát, ami a szakértők szerint pont elég idő ahhoz, hogy minden alapanyag, amit a pizzára teszünk, kiszáradjon. Ehhez képest egy pizzasütőben általában 3-4 perc alatt elkészül az étel és minden feltét friss és ropogós marad.
Ezt is olvasd el!Így készül az isteni olasz tészta, a sült ziti
A tökéletes tészta titka
A szárazabb, keményebb tésztával dolgozni is könnyebb lesz
Photo by Phil Hearing on UnsplashMinden reggel a legelső kérdés az, hogy éppen milyen a tészta, amit használni fogunk. A végén ugyanis ez a legfontosabb; ha a tészta rossz, akkor a végeredmény is rossz lesz.
– idézi a portál Matt Teemant.
Két lehetőség van: vagy nem kel meg eléggé a tészta, vagy túlkel. Mind a kettő katasztrofális eredménnyel járhat. Természetesen rengeteg különböző recept létezik, de mi az 58%-os hidratáltságban hiszünk. Ez azt jelenti, hogy 1 kiló liszthez 580 ml vizet használunk. Ez egy kicsit szárazabb pizzát eredményez, mint a nápolyi, de sokkal ropogósabb alapot ad, amivel aztán dolgozni is könnyebb.
Készítsük elő a munkafelületet!
A testvérpár egyik legfontosabb tanácsa az, hogy készüljünk elő mindennel, hagyjunk helyet maguknak ahhoz, hogy gördülékenyen tudjunk dolgozni.
Ez is érdekelhet! Ha azt hiszed, hogy Olaszországban van a világ legjobb pizzája, tévedsz!
Mindenkinek szüksége van egy nagyobb méretű asztalra, amire kiterítheti a feltéteket, ahol nyújthatja a tésztát és ahová a már elkészült pizzát helyezheti. A legrosszabb, ami történhet, az az, hogy amíg mi épp előkészítünk egy pizzát, a másik szénné ég a sütőben!
– magyarázza a szakember.
Liszt helyett búzadara
Liszt helyett használjunk búzadarát a munkafelületen
Photo by Nadya Spetnitskaya on UnsplashA testvérpár szerint sokkal jobban járunk, ha a nyújtás során nem liszttel, hanem búzadarával szórjuk meg a munkafelületet. Ez ugyanis jóval darabosabb, durvább, így könnyebb dolgozni vele, ráadásul nem is ég meg olyan gyorsan a sütőben.
Ráadásul a búzadara kevésbé ragad, így egyszerűbben lehet felszedni a munkafelületről a tésztát.
A testvérek ezen felül azt javasolják, hogy ha lehet, használjunk kevesebb feltétet. Ha túl sok feltéttel készültünk, inkább készítsünk belőlük két különálló pizzát, mint egy olyat, amit teljesen elborítanak a különböző összetevők!