Ugyan a hagyománytisztelő pizzakészítők a friss bivalymozzarellán kívül nem nagyon szeretnek semmilyen sajtot hozzáadni a pizzához, de egyre több pizzamester megengedőbb, és igyekeznek változatos sajtfajtákkal felütni a pizzájukat.
Ez is érdekelhet: Házi pizzaszósz, amit pár perc alatt elkészíthetsz
A pizzára kerülő sajtokban egy dolog azonban közös: nem egyetlen fajta támaszkodnak. A végletekig tökélesített pizzáknál a legtöbb sajtkeverék három vagy több sajt kombinációja – különböző módon felhasználva a pizza felületén.
A Vince szúrta ki a thekitchn.com olasz szakértőjének cikkét: Patty Catalano az írás mellett receptfejlesztéssel foglalkozik, aki bemutatta a szerinte legjobb ultrasajtos pizza receptet, amiben tényleg minden a sajtokról szól.
Egy (vagy több) friss sajt a krémességért
A friss mozzarella a margherita pizzák koronázatlan királya. Mindazonáltal, még a legfrissebb és legjobb minőségű paradicsom és liszt mellett is, a kizárólag friss mozzarellával megpakolt pizzák gyakran egysíkúra sikerednek.
Catalano szerint dobjuk fel a pizzánkat mozzarellával, egy kiskanálnyi ricottával, és egészítsük ki a keveréket egy kis kecskesajttal is – utóbbi nagyszerű kiegészítője bármelyik pizzának. A legjobb eredmény érdekében a felsorolt sajtokat a sütés végén, de még forró állapotában adjuk hozzá a pizzához.
Shutterstock
Félkemény sajt a pizza ízletes borításához
Ez az a sajtkategória, amit reszelővel tudunk aprítani. A választék bőséges – ennek megfelelően itt tudjuk igazán személyre szabni a pizzánkat.
Válasszunk a sovány vagy teljes tejből készült fontina sajtok közül, de dönthetünk a provolone, a cheddar vagy a gouda sajtok mellett is – ízlés szerint. A legjobb, ha tömbsajtot vásárlunk és magunk reszeljük frissen. (Az előre reszelteknél adalékanyagként csomósodásgátló is kerül a csomagolásba.) Ezzel a sajttal is süssük a pizzát, hogy jól ráolvadjon.
Kemény sajt a tökéletes befejezésez
Cikkében Patty Catalano szinte ukázba adja, nehogy eszünkbe ne jusson úgy tálalni a pizzát, hogy nem teszünk rá egy réteg kemény sajtot.
A legjobb választás egy pár darab pehelykönnyű parmezán- vagy Asiago-forgács, ami megadja pizzánk tökéletes befejezését. Aprítsuk fel a választott sajtot, majd a szeleteket dobáljuk rá a pizza aranyló héjára és a már megolvadt sajtkeverékekre. Ezzel a folyamattal tökéletesítjük a pizzánk ízvilágát.