pizza with berries

Pizza az őshazájában? Ezeket a helyeket próbáld ki Nápolyban!

A nápolyi pizza a maga nemében egyedülálló, úgyhogy ha oda látogatsz, ajánljunk pár helyet, amit mindenképpen ejtsél útba!


Amit tudnod kell a nápolyi pizzáról

A Pizza Napoletana 2010 óta különleges minősítéssel rendelkezik. STG minősítéssel rendelkezik (specialità tradizionale garantita, azaz garantált hagyományos specialitás), ami azt jelenti, hogy a tészta összetevőit, formáját és elkészítését törvényileg ellenőrzik és szabályozzák. Az Associazione Verace Pizza Napoletana biztosítja a magas színvonalat, garantálva a nápolyi pizzaként való megjelölés minőségét.

A nápolyi pizza helyi San Marzano paradicsommal, friss mozzarellával (fior di latte vagy mozzarella di bufala), bazsalikommal és extra szűz olívaolajjal készül. A pizzát fatüzelésű neopolitan pizzakemencében 60-90 másodpercig sütik. A héjának rágósnak, puffadtnak és szépen elszenesedettnek kell lennie. A friss hozzávalók általában vizesek, ezért a legjobb élményt az étteremben találod. A pizzát tányéron tálalják, és soha nincs előre felvágva. És akkor nézzük a helyeket, amiket útba kell ejtened!

Antica Pizza Fritta Da Zia Esterina Sorbillo

Ebben az Antica Pizza üzlethelyiségben általában olyan sorok állnak, amelyek a Piazza Trieste e Trento téren lévő kis üzletből is kifelé nyúlnak. A hely 1935 óta működik, és továbbra is híres a hagyományos pizza fritta-járól. Amikor belépsz az üzletbe, megfigyelheted, ahogy a pizzaiolo a semmiből készíti a rendeléseket, és az üvegablak mögött megsüti őket. A vendégek elolvassák a rövid étlapot (öt fajta), rendelnek és bent fizetnek. Ezután odakint várakozhatsz, leülhetsz egy asztalhoz, vagy elidőzhetsz közvetlenül az üzlet mellett, hogy a forró, sült pizzát magaddal vidd útközben.

Starita

A Starita egy pizzéria, de pincészetként indult 1901-be. Az 1940-es években Giuseppe Starita vezetésével a létesítmény trattoria/pizzéria/friggitoria volt. A friggitoria olyan étterem, ahol sült ételeket készítenek. Az '50-es években híres lett, mint a Sophia Loren főszereplésével készült L'oro di Napoli című olasz film díszlete (még a pizzaiolók is színészek voltak). A filmben Loren egy gyönyörű, házasságtörő pizzaséfet alakít. A film miatt az étterem nevezetesség lett, de a harmadik generációs tulajdonos, Antonio Starita a legjobb nápolyi pizzák készítésére helyezte át a hangsúlyt.

Ezt a hagyományt ma fia, Giuseppe, a Starita család negyedik generációja folytatja. Az étlapon hagyományos nápolyi pizzák és különleges pizzák szerepelnek különböző feltétekkel, és már gluténmentes tészta is kapható. Ez a pizzéria a Materdei negyedben található, és nagyon népszerű. Előfordulhat, hogy várni kell az asztalra, de a pizzát elvitelre is megrendelheted. A Starita hihetetlen pizzáiról, valamint előételekről ismert, mint például a töltött cukkinivirágok. A virágokat hagyományosan ricottával töltik, tésztába mártják és megsütik.

L'antica Pizzeria Da Michele

A Via Cesare Sersale-n található Pizzeria Da Michele a legautentikusabb nápolyi pizza a városban. A Via Cesare Sersale-i helyszín a második az 1870-es alapítás óta. A pizza templomaként emlegetik, és itt játszódik az Ízek, imák, szerelmek című film pizzás jelenete Julia Robertsszel. Az ő és más híres emberek fotója díszíti a falakat. Ha elmész, készülj fel a várakozásra, de megéri. Odamész a házigazdához, megmondod a neved, ő pedig átad egy jegyet és egy becsült várakozási időt. Ha nem tudsz várni az asztalra, rendelj pizzát elvitelre, és a kinti asztalok egyikénél állva fogyaszd el. Megkóstolhatod az itt szakszerűen elkészített margherita és marinara pizzákat. Más pizzafajtákat nem szolgálnak fel.

A Da Michele Michelin-csillaggal rendelkezik, mert ez a létesítmény szereti a hagyományokat. Ez az ötgenerációs családi vállalkozás komolyan veszi a mesterségét. Az alapanyagok Campania legjobb beszállítóitól származnak, a technikákat pedig az alapító Michele Condurro pizzakészítő mestertől tanulták, aki továbbadta ezeket a készségeket a gyermekeinek és azok gyermekeinek. Az étterem csak kétféle nápolyi pizzát készít, hogy az alapanyagok minősége és a technikák megfeleljenek az STG szabványainak.

Pizzeria Oliva Da Carla E Salvatore

A Pizzeria Oliva da Carla e Salvatore a helyiek kedvence a San Gaudioso katakombák közelében. A családi vállalkozás különböző pizzákat készít, köztük vegetáriánus változatokat is. Salvatore két tizenéves fiával dolgozik együtt, és megtanítja őket, hogyan kell nagyszerű pitét készíteni. A Pizzeria Oliva egy laza étterem, rengeteg ülőhellyel.

Isabella De Cham Pizza Frita

Isabella De Cham 1993-ban végezte el a szakácsképzést. Miután a legjobb pizzaiolókkal dolgozott együtt, 2018-ban nyitotta meg a saját helyét. Ő minden, csak nem hagyományos, és a hagyományos nápolyi pizzát modernné tette az üzletében. Az étlapon a klasszikus sült és sült pizzák értelmezését mutatja be, és vegán és vegetáriánus opciókat is kínál. Van egy második helye is, amely teljesen gluténmentes. Isabella elsősorban nőket foglalkoztat modern pizzériájában. Isabella a töltött és töltött pizza fritta nevű pizzáiról ismert, de hagyományos pizzákat is készít.

(Forrás: TravelAwaits)


A figyelmetekbe ajánljuk