sült zöldség
Shutterstock

Engedjük el ezt a berögzült szokást, és sokkal finomabbak lesznek a sült zöldségeink!

A legtöbben a fűszerezés mellé egy kis olajat is tesznek a tepsi aljára, ha zöldséget sütnek. Pedig egy szakértő szerint jobban járunk, ha az olajat elhagyjuk.


Ugyan a zöldségeket lehet olajban is sütni, az amerikai Nick Balla séf szerint mégis az ízek (és az egészségünk) érdekében érdemesebb szárazon sütni őket – Balla a technikát még a konyhában szintén otthonosan mozgó édesapjától tanulta el.

Ez is érdekelhet: 5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene

Utálta, amikor nála főztem, mert én mindig mindent összekentem, robbangattam. Nem tetszett neki

– idézi a séfet a Food & Wine cikke.

De mire gondolt a szakács „robbantgatás" alatt?

A válasz egyszerű: a víz és az olaj nem keveredik el egymással, azaz amikor a zöldségek olajban sülnek, a víztartalom végül eléri a gőzölési pontot, és reakcióba lép az olajjal. Emiatt „robban" szét minden, ami után alaposan fel kell takarítani, nem mellesleg: rendkívül büdös lesz tőle a konyha.

A szakács édesapja ezért is részesítette előnyben a szárazon sütést. A zöldségeket vagy a húst teljesen csupaszon megsüti, majd rögtön utána olajat és fűszereket ad hozzá, így a konyhában lévő rendetlenség – és az olaj-víz kombinációja miatt létrejött robbanások – is megszűnik.

De a technikának köszönhetően nemcsak a konyha marad tiszta, a zöldségek is finomabbak lesznek.

Az olaj ugyanis elfedi az ízeket – teljesen mindegy, hogy napraforgóolajról vagy olíváról van szó. Ezzel szemben, a száraz sütés során a zöldségek íze teljesen másképp érvényesül. A technika továbbá lehetővé teszi, hogy az utólag hozzáadott zsiradék és aromák is jobban felszívódjanak.

Shutterstock

Hogyan csináljuk? 

A száraz sütés során mindig 180 fokra előmelegített sütőt használjunk, ha van rá lehetőségünk, akkor a légkeveréses funkciót beállítva. Fontos, hogy mindig üveg-, esetleg öntöttvas edénybe helyezzük el a zöldségeket, ezekben fognak ugyanis leragadni a legkevésbé a zöldségek, ami mindenképp meg fog történni, hiszen zsiradék nélkül sütünk, viszont ez nem gond.

Balla kiemelte: zöldségek végül mindig elengedik a tálat, maguk alatt pedig nem mást hagynak, mint egy kis karamellizációt.


A figyelmetekbe ajánljuk