gyümölcsök

Így hat a memóriánkra, ha több zöldséget és gyümölcsöt eszünk

Nem véletlenül halljuk mindenhonnan, hogy érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk.


Bár mindenki tudja, hogy a gyümölcsök és zöldségek jót tesznek az egészségünknek, arról viszont lehet, néhányan nem hallottak, hogy a memóriánkat is javíthatja. Egy új, a Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik több olyan ételt fogyasztanak, amelyek magas antioxidáns flavonol tartalmúak – amelyek számos gyümölcsben és zöldségben bőségesen megtalálhatóak –, lassabban romlik a memóriájuk.

Ez is érdekelhet: Nem árt vigyázni: ez az 5 legcukrosabb gyümölcs

A gyümölcsök és zöldségek magas antioxidáns szintje, beleértve a polifenolokat, flavonolokat és más bioaktív vegyületeket, csökkenti a gyulladást a szervezetben, ami hozzájárulhat a memória hanyatlásához. Ezenkívül ezek az ételek antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhetően csökkentik az agyban lévő lerakodásokat, és jótékonyan hatnak a mikrobiomra, amelyről tudjuk, hogy fontos a kognitív egészség szempontjából

– mondta Dana Ellis Hunnes dietetikus.

A chicagói Rush University Medical Center kutatói 961 résztvevőt vizsgáltak hét éven keresztül, hogy ezekhez a következtetésekhez jussanak. Az alanyok átlagéletkora 81 év volt, és a vizsgálat kezdetekor nem szenvedtek demenciában. A résztvevők minden évben kitöltöttek egy étkezési kérdőívet arról, hogy milyen gyakran fogyasztottak bizonyos ételeket. Emellett évente kognitív és memóriateszteket is végeztek, illetve különböző életmódbeli tényezőkről kérdezték őket, többek között arról, hogy milyen mértékű fizikai aktivitást végeznek, és mennyi időt töltenek olvasással és különféle játékokkal.

Izgalmas, hogy tanulmányunk szerint a speciális étrenddel kapcsolatos döntések lassabb kognitív hanyatláshoz vezethetnek. Valamint egy olyan egyszerű dolog, mint a több gyümölcs és zöldség fogyasztása, aktív szerepet vállal agyunk egészségének megőrzésében

– mondta Thomas M. Holland, a tanulmány társszerzője és a Rush Egyetem belgyógyászati tanszékének orvosi tanácsadója a sajtóközleményben.

Ez is érdekelhet: Ezek a magyarok kedvenc gyümölcsei és zöldségei

A kutatók megjegyezték, hogy a kognitív hanyatlás lassabb ütemét valószínűleg a flavonol magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai okozták. De azt is megállapították, hogy a magas flavonol tartalmú gyümölcsök és zöldségek közül az alma, a brokkoli, a kelkáposzta, az olívaolaj, a narancs, a körte, a spenót és a paradicsom a legjobbak az agy egészsége szempontjából.

Általában minél sötétebb a gyümölcs vagy a zöldség, annál magasabb a flavonoltartalma. A bogyós gyümölcsök különösen magasak, akárcsak a sötét leveles zöldek. A korlátozott mennyiségű tea, kávé és vörösbor szintén magas flavonoltartalmú, és jótékonyan hathat a memóriára és az általános egészségre

– tette hozzá Hunnes.

(Eatingwell)

A figyelmetekbe ajánljuk