repülőtéri ebéd
Shutterstock

Ezt az 5 ételt messziről kerüljük el a repülőtereken!

Ha nyaralni indulunk, jó eséllyel a reptérre szánt harapnivaló elkészítése az utolsó dolog, ami eszünkbe jut. Ezért is érdemes figyelni, hogy a nagy kapkodás után mit fogyasztunk a reptéren az út előtt.

Ettől függetlenül a repülőtéri étkeztetés mára már eléggé kifinomult, sőt, egyesek Michelin-csillagos éttermekkel is büszkélkedhetnek. Van azonban néhány olyan étel, amelynek elfogyasztását érdemes kerülni a repülőtéren – gyenge tápértékük mellett még meg is betegedhetünk tőlük a repülés alatt. Persze nem érdemes az ördögöt a falra festeni, de a Travel + Leisure cikke szakértői vélemények alapján összegyűjtött pár olyan élelmiszert, amelyet ajánlatos elkerülni. amelyet soha ne vásároljon meg a repülőtéren.

Saláta

Nem kell a salátától azért rettegni, de jó elővigyázatosnak lenni

Unsplash/ Ive Erhard

Egy szép, leveles zöld saláta ideális és egészséges választásnak tűnhet, ha repülőtéren várakozunk. A saláta azonban a baktériumok melegágya is lehet, köztük olyanoké, amelyek ételmérgezéshez is vezethetnek.

Bár a zöldségek az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezik, még az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) is elismeri, hogy a „levélzöldségek, más zöldségekhez és gyümölcsökhöz hasonlóan, néha káros baktériumokkal fertőzöttek".

Ha meg is mossuk a levélzöldséget, azzal még nem távolítunk el minden baktériumot. Ez azért van, mert a baktériumok megtapadhatnak a levelek felületén, és akár a belsejükbe is kerülhetnek. Ha fertőzött levélzöldséget fogyasztunk anélkül, hogy azt előtte megfőznénk – például salátában vagy szendvicsben – még meg is betegedhetünk.

A CDC szerint pedig a nyersen fogyasztott zöldségeken található baktériumok okozzák az amerikai élelmiszer eredetű megbetegedések nagy százalékát.

Kávé

Unsplash/Silvestre Leon

Lehet, hogy egy meleg, nyugtató kávé pontosan az, amire egy kora reggeli repülőút előtt vágyunk, de lehet jobb, ha kihagyjuk. A kávé ugyanis nemcsak repülés előtti idegességhez vezethet, de a mosdóba is többet járhatunk, ami tízezer kilométer magasan csak fokozódni fog.

Emellett a koffeintartalmú italok egyeseknél fejfájást és álmatlanságot okozhatnak, ami nem túl kellemes, ha a repülőút alatt próbálnánk aludni.

Perec és sült krumpli

Unsplash6David Todd McCarty

Az olyan sós ételek, mint a sült krumpli és a perec ugyan ízletesnek hangzanak, de még a földön is biztos a puffadás. Ha mindehhez még egy magas repülés is társul, akkor csak fokozódik a baj.

A légnyomás csökkenésével a gázok, beleértve a hasban lévő gázokat is, kitágulnak. Ezek a gázok a magasság emelkedésével nagyobb nyomást gyakorolnak a bélfalakra. Ha tehetjük, kerüljük el ezeket a sós ételeket, ahogy minden mást is, amitől felpuffadhatunk.

Alkohol

Egy sör, egy pohár bor vagy egy koktél a repülőtéren sok utas számára egyfajta rítus is, hogy stílusosan kezdjék meg a nyaralást. Mégsem szabad túlzásba vinni, mert a levegőben katasztrofális hatásai lehetnek.

Repülés közben a repülőgép kabinjában alacsonyabb a légnyomás, mint Föld legtöbb helyszínén. A légnyomás nagyjából egy hegy 1800 és 2200 méter közötti magasságának felel meg. Ez a csökkent légnyomású környezet csökkenti a szervezet oxigénfelvevő képességét, és szédülést eredményezhet. Ezt nevezzük hipoxiának. Általánosságban ez nem jelent problémát, de az érzés hasonló lehet ahhoz az élményhez, amit az alkoholfogyasztás után tapasztalunk.

Ha repülés előtt vagy közben iszunk, a szédüléses tüneteket gyorsabban tapasztalhatjuk.Ha mégis alkoholt fogyasztanánk, érdemes minden egyes ital között vizet inni, hogy megőrizzük a józanságunkat.

Szusi

Unsplash

Még egy reptéri ételt rontunk el: a szusit. A CDC szerint a legjobb, ha kerüljük a „nyers vagy nem eléggé megfőtt halakat, kagylókat, illetve a szintén nyers vagy nem eléggé főtt tengeri herkentyűket tartalmazó ételeket".A szusi dupla csapást is jelenthet, ha hajlamosak vagyunk szójaszószt enni hozzá: egyetlen evőkanálban a napi sómennyiség közel 40%-a megtalálható benne.


A figyelmetekbe ajánljuk