Egy repülőgép szárnya.

Ez a nemzetközi repülőtér a legforgalmasabb jelenleg az egész világon

Az amszterdami Schiphol repülőtér lett a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőtere - közölte a légiközlekedési adatokat elemző OAG.


Miközben Európa a nyári szezonra készült, a holland repülőtér augusztusban átvette a vezető helyet, megelőzve a korábbi aranyérmest, Dubajt. Az Egyesült Arab Emírségekben található csomópont a második helyre esett vissza – írja a Travel Daily.

Az OAG minden hónapban kiszámítja a menetrend szerinti kapacitást. Schiphol kapacitása augusztusban 2 511 321 ülőhely volt, míg Dubaié 2 312 381 ülőhely.

A jelenleg is tartó járvány ellenére az európai repülőterek foglalják el az első tíz hely többségét, ez érthető is, mivel a turizmus kezd magához térni. Antalya, a legnagyobb növekedést produkáló reptér, a 2019. augusztusi 30. helyről a 10. helyre került.

Antalya egy népszerű tengerparti üdülőhely Törökország déli részén, és nemzetközi piacának valamivel több mint kétharmada az Orosz Föderációból és Németországból érkezik

- olvasható az OAG közleményében.

A Heathrow repülőteret elárasztották az utasok, amióta enyhítették az utazási korlátozásokat, lehetővé téve, hogy a zöld és sárga listás országokból karantén nélkül térjenek vissza az emberek.

V\u00e1rakoz\u00f3 utasok az amszterdami Schipol nemzetk\u00f6zi rep\u00fcl\u0151t\u00e9ren.\u200b

Várakozó utasok az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtéren.

Patrick van Katwijk/BSR Agency/Getty Images

A belföldi és nemzetközi járatokkal egyaránt mért légi kikötőket tekintve az atlantai Hartsfield-Jackson volt a legforgalmasabb a hónap során, 4,6 millió férőhelyes kapacitásával, megelőzve a többi amerikai csomópontot, a Dallas/Fort Worth-ot és Denvert.

A három legforgalmasabb nemzetközi légi járat mindegyike az Orosz Föderációból indul vagy ott végződik: Szimferopol-Moszkva-Szeremetyjevó, Moszkva-Domogyedovo-Szimferopol és Antalya-Moszkva-Szeremetyjevó.

A New York-London transzatlanti útvonal most került vissza a top tízbe. A világjárvány előtt "a világ egyetlen milliárd dolláros légi útvonalának" titulálták. Most már csak a 2019 augusztusában meglévő kapacitásának 40%-ával üzemel.

A figyelmetekbe ajánljuk